Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Zanim włączysz piec i zaczniesz pasteryzować słoiki w piekarniku…

Dysponujecie sprawdzonymi recepturami na zamknięcie w słoikach owoców, warzyw oraz grzybów? Często tego typu przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Warto próbować też nowych pomysłów na wekowanie słoików, których nie brakuje w książkach kucharskich i na kulinarnych blogach. Gdy przetwory są już gotowe, pasteryzacja w piekarniku wydaje się ostatnim etapem. Nie do końca – przygotowanie naczyń jest równie ważne!

  • Do pasteryzacji na sucho najlepiej nadają się zakręcane słoiki typu twist-off. Unikajcie weków z charakterystyczną gumą i uszczelkami z gumy lub tworzywa, które mogłyby ulec zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Sprawdźcie, czy słoiki i nakrętki nie mają żadnych uszkodzeń, które wpłynęłyby negatywnie na ich szczelność, gdy będziecie je wekować w piekarniku.
  • Wyparzcie je i odstawcie do wystudzenia. Zanim włożycie do nich przetwory, słoiki powinny być całkiem suche.
  • Zwróćcie uwagę na to, by nie wypełniać słoików przetworami po brzegi. Zostawcie 2-3 centymetry przestrzeni.
  • Słoików, które chcecie pasteryzować w piekarniku, nie musicie mocno dokręcać.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Konieczność pasteryzacji słoików nie powinna nikogo zniechęcać do samodzielnego robienia przetworów. Można zaryzykować stwierdzenie, że to już ostatnia prosta i jeden z najłatwiejszych elementów całego przedsięwzięcia. Zwłaszcza, jeśli zdecydujecie się na pasteryzowanie w piekarniku. Pod żadnym pozorem nie można pomijać tego kroku, bowiem dzięki niemu zawekowane przysmaki są chronione przed psuciem, zachowując swój smak. Do dzieła!

  1. Przygotujcie dużą blaszkę, którą wyłożycie papierem do pieczenia lub ściereczką.
  2. Słoiki układajcie zakrętką do góry. Ważne jest, by nie stykały się ani ze sobą, ani ze ścianami pieca.
  3. Jeśli zawartość słoików jest przestudzona, włóżcie je do chłodnego piekarnika. Jeśli ciepła – do nagrzanego.
  4. Pasteryzacja słoików w piekarniku powinna odbywać się w temperaturze 120-130 stopni.
  5. Czas trwania to 30 minut liczony od momentu osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury.
  6. Słoiki zostawcie w wyłączonym piecu na kolejne 30 minut.
  7. Gdy ostygną, domknijcie szczelnie nakrętki i ustawcie słoiki do góry dnem.
  8. Dla gotowych przetworów po pasteryzacji w piekarniku znajdźcie chłodne i zacienione miejsce.

Zostań mistrzem przetworów!

Słoiki z własnoręcznie zrobionymi przetworami po pasteryzowaniu w piekarniku będą ozdobą piwniczek i spiżarni. Klik! Wystarczy odkręcić i przysmak można wykładać bezpośrednio na talerze. Zacznijcie od absolutnych podstaw, czyli ogórków konserwowych, które podacie jako dodatek do obiadu, wkroicie do sałatki albo potraktujecie jako ponadczasową przekąskę na imprezę. Kwestia dotycząca tego, jak pasteryzować w piekarniku nie ma już przed Wami żadnych tajemnic, więc przygotujcie buraczki w occie balsamicznym. Niepozorne dodatki mają znaczenie, a w przypadku papryki marynowanej z miodem można poczuć to bardzo wyraźnie. Słoiki z konfiturą z czerwonej cebuli będziecie wyjmować przy specjalnych okazjach. Z kolei konfitura ze śliwek z rumem sprawdzi się w roli słodkiego upominku.