Pieczona pastilla jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni marokańskiej. To danie z kurczakiem łączy w sobie słony i słodki smak w idealnych proporcjach.

Pastilla – co to jest?

Potrawa pastilla to rodzaj placka powstającego z chrupiącego cienkiego ciasta wypełnionego mięsnym farszem. To danie jada się zwykle podczas marokańskich świąt oraz różnego rodzaju przyjęć. Kiedyś przygotowywano je z mięsem gołębia, a dzisiaj robi się je z kurczakiem.

Pastilla może mieć formę małych babeczek lub dużego placka, który dzieli się później między biesiadników niczym tort. Najsmaczniejsza jest podobno zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale z powodzeniem można ją jeść na zimno i po podgrzaniu.

Pastilla – przepis na danie z kurczakiem

W przepisie oprócz piersi kurczaka pojawiają się cebula, imbir, jajka, szafran, prażone migdały, kurkuma, cukier puder i gałka muszkatołowa oraz zioła – mięta, natka pietruszki i kolendra, a także specjalny dodatek, czyli aromat pomarańczowy lub woda z kwiatów pomarańczy. Ciasto na pastillę powstaje z mąki, wody, soku z cytryny, oleju i octu, ale możecie też wykorzystać gotowe ciasto filo.

Mięso pokrójcie w kostkę i przesmażcie z masłem, cebulą i przyprawami, a później uduście do miękkości z dodatkiem uprażonych migdałów posiekanych lub zmiksowanych z cukrem pudrem i aromatem pomarańczowym. Kurczaka wyjmijcie, sos zredukujcie, a później połączcie z mięsem, wyłóżcie całość na ciasto i zawińcie je do środka. Placek nakryjcie kolejnym płatem ciasta, posmarujcie masłem i pieczcie w 200°C przez 30 minut.