Pastitsio – przepis. Co to jest za danie?
Grecka wersja lasagne, czyli pastitsio, to jedna z potraw, które na długo pozostają w pamięci. Dania kuchni śródziemnomorskiej są pełne wyrazistych smaków i aromatów, dlatego jest ona właśnie tak wyjątkowa. Chociaż przepisów na zapiekanki jest wiele, to ta propozycja z pewnością wniesie zupełnie inne doznania i wywróci wasz kulinarny świat do góry nogami. Czas poznać wszystkie sekrety dobrze przyrządzonego pastitsio i szykować się na prawdziwą, grecką ucztę!
Co to jest pastitsio i czym się różni od innych zapiekanek?
Podstawą tego dania jest makaron połączony z mięsem mielonym i kremowym sosem beszamelowym. Gdyby porównać lasagne i pastitsio, przepisy wydają się bardzo zbliżone. Jest jednak kilka zasadniczych kwestii, które oba te dania znacząco różnią. Pierwszą z nich jest liczba warstw. O ile włoska zapiekanka przekładana jest kilkakrotnie, pastitsio ma zawsze tylko 3 warstwy. Używa się także innego makaronu. Nie są to płaty, ale specjalny makaron w kształcie rurek, które doskonale zatrzymują sos i tworzą stabilną bazę dla całej zapiekanki. Mięso przyrządza się podobnie jak w przypadku spagehtti bolognese, jednak używa się zupełnie innych przypraw, które nadają pastitsio bardziej korzennego smaku. Skoro znacie już odpowiedź na pytanie – pastitsio, co to za danie i czym się różni od innych zapiekanek, pora zabrać się za jego przygotowanie!
Pastitsio – jak je zrobić krok po kroku?
Makaron ugotujcie al dente w dużej ilości wody. Odcedzony, ułóżcie na dnie wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Na rozgrzanej patelni podsmażcie pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajcie mielone mięso. Może być zarówno wołowe, jak i mieszanka wołowego z wieprzowym. Do wykonania zapiekanki będzie potrzeba go ok. 600-700 g. Po ok. 5 minutach smażenia dołóżcie pomidory w puszce. Całość dokładnie wymieszajcie. Teraz pora na przyprawy. Będą wam potrzebne cynamon, pieprz i tymianek – ilość wedle uznania. Tak doprawione mięso duście pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki. Kiedy podstawowe składniki są już gotowe, przygotujcie sos beszamelowy.
Przepis na beszamel do zapiekanki pastitsio
Sos beszamelowy wymaga nieco więcej uwagi, gdyż niewłaściwie przygotowany może ulec ścięciu. Aby tego uniknąć, postępujcie zgodnie ze wskazówkami. Rozpuśćcie 6 łyżek masła i dodajcie do niego tyle samo łyżek mąki. Cały czas mieszając, wlewajcie po odrobinie mleka. Do wykonania beszamelu będziecie go potrzebować ok. 3 szklanek. Nie przestawajcie mieszać sosu, najlepiej robić to przy użyciu trzepaczki. Następnie dodajcie żółtko. Ponieważ to właśnie ono może się ściąć, zawartość rondelka musicie mieszać dość energicznie. Ostatnim krokiem jest dodanie 5 łyżek żółtego, tartego sera. Kiedy sos zgęstnieje, jest gotowy do wyłożenia go na pastitsio, zachowując właściwą kolejność układania warstw.
W jaki sposób układać wszystkie składniki pastitsio?
Na ugotowany wcześniej makaron wyłóżcie mięso usmażone z pomidorami. Ostatnią warstwę stanowi sos beszamelowy. Jeśli chcecie zachować oryginalną recepturę na tę grecką zapiekankę, będziecie potrzebować odpowiedniego rodzaju sera do przygotowania beszamelu. Idealnym wyborem będzie kefalotiri – twardy, pikantny żółty ser dojrzewający. W stosunku do włoskiego parmezanu, jest o dużo ostrzejszym smaku. Kiedy wszystkie składniki są już prawidłowo ułożone, naczynie włóżcie do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczcie około godziny. Danie będzie gotowe, kiedy wierzch stanie się złocisty i lekko chrupiący. Po upieczeniu odstawcie pastitsio na chwilę do ostygnięcia, aby łatwiej było je pokroić.
Inspiracje na smaczne i kolorowe zapiekani
Wiecie już, jak przygotować pastitsio – przepis jest prosty, a danie pyszne. Czy można jednak je modyfikować? Jak niemal w każdym przypadku, jest taka możliwość. Wielbiciele bezmięsnych dań mogą zastąpić środkową warstwę kompozycją z warzyw. Znakomicie sprawdzą się bakłażan, cukinia i papryka. Jeśli lubicie kurczaka, koniecznie wypróbujcie przepis na zapiekankę makaronową „Pychotka”, gdzie bazą jest właśnie mięso drobiowe z warzywami, duszone w rosole z kury Knorr. Inną propozycją może być zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami, serkiem topionym, śmietaną i bulionem warzywnym Knorr. Niezależnie od tego, które z tych dań zagości na waszym stole, bez wątpienia zapiekanki to świetny sposób na urozmaicenie waszego obiadowego menu.
Komentarze (0)