Jeśli święta Wielkanocne to nie może zabraknąć pasztetu. Przepisów jest wiele. A może w tym roku dla odmiany spróbujecie pasztetu z królika? Chude, smaczne mięso z królika jest teraz dość łatwo dostępne. Mięso królika zastąpić można w tym przepisie indykiem.

Świąteczny, i nie tylko, pasztet z królika:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny

Receptura na około 3 kg pasztetu

Składniki:
- 1 cała tuszka z królika, około 2 kg (możesz ją zastąpić udźcem indyka)
- 500 g podgardla wieprzowego
- 4 kajzerki
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty - według uznania
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 8 jajek
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 100 ml tłuszczu roślinnego do smażenia np. margaryny
- 1 łyżka soli i pieprzu mielonego
- 2 kostki Knorr rosół drobiowy

Sposób przygotowania

Tuszkę z królika przetnij razem kością na mniejsze kawałki, podgardle pokrój w kostkę. Mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu, dodaj rozdrobnioną włoszczyznę. Całość dobrze obsmaż. Wszystko razem podlej litrem wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu. Mięso duś pod przykryciem, aż będzie zupełnie miękkie, a rosół zredukuje się przynajmniej o połowę. Garnek odstaw na bok, aby wystygł. Do wywaru włóż bułki. Kawałki królika oddziel od kości wybierz liście, ziarenka przyprawy i marchewkę. Resztę mięsa, bułkę, warzywa i pozostały rosół dokładnie zmiel. Masa powinna być dość ścisła, dodaj do niej jajka oraz dopraw do smaku gałkę, imbirem, mielonym pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli. Masę umieść w foremkach wyłożonych pergaminem. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 2 godziny, aż masa w środku pasztetu zetnie się.

Pasztet z królika podaję z ćwikłą, a ćwikłę przygotowuję sam. Zachęcam Was do samodzielnego przygotowania ćwikły. To nadzwyczaj proste a to, co przygotowane w domu ma jednak zupełnie inną, jakość niż nawet najlepsze produkty ze sklepu. Do mojej ćwikły kupuję chrzan w słoiku bez żadnych dodatków. Piekę niewielkiego buraka i trę razem z jabłkiem. Łączę z chrzanem i doprawiam do smaku cytryną, odrobiną cukru i soli.

Polecam też gorącą połączenie chrzanu i żurawiny lub borówki. Pyszny i prosty sos do wielkanocnych mięs i ryb.

Temat mięs na zimno na świąteczne śniadanie jest dość trudny do wyczerpania. W kolejnym wpisie muszę, po prostu, muszę podzielić się przepisem na faszerowany mostek cielęcy.

Jest pyszne i wygląda tak pięknie na wielkanocnym stole.

Czytajcie!