Zielone pesto z bobu to idealna propozycja na lato, kiedy świeży bób jest dostępny w każdym sklepie i na bazarach. Jak przygotować to sezonowe danie i czym je doprawić?
Pesto z bobu do makaronu
Bobowe pesto można traktować jako smarowidło na kanapki zastępujące guacamole lub masło, ale też pyszny dodatek do różnego rodzaju makaronów. Zielone pesto z bobu podacie także z jarzynami, na naleśnikach z warzywami, do młodych ziemniaków lub ryby z rusztu. Będzie też świetnym pomysłem na grilla. Do przygotowania tego prostego dania najlepiej nadaje się bób z intensywnie zieloną jędrną łuską, ale poza sezonem z powodzeniem wykorzystacie też mrożony.
Pesto z bobu – przepis
Zimny gęsty sos przygotujecie z połowy szklanki obranego bobu i połowy szklanki świeżych liści bazylii. Do tego będzie wam potrzebny ząbek czosnku, 3 łyżki orzeszków pinii, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 3-4 łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu), pieprz i niewielki dodatek śmietany 30%. Ilość śmietanki dostosowujcie zawsze do preferowanej konsystencji pesto.
Bób ugotujcie w wodzie i obierzcie z łupinek, a następnie zblendujcie z bazylią, orzechami, oliwą, czosnkiem i pieprzem na jednolitą masę. Dla uzyskania łagodniejszego smaku i ciekawszej konsystencji dodajcie śmietanę kremówkę. Gotowe pesto z bobu najlepiej schłodzić w lodówce, a jeśli przygotujecie większą ilość, możecie je zamrozić w woreczkach lub plastikowych pudełkach do żywności, a nawet w pojemniku na kostki lodu. Rozmrożone pesto wykorzystacie później do zup, kanapek na śniadanie i sosów.
Komentarze (0)