Pho ga – zupa wietnamska. Przepis
Przepis na pho ga jest jedną z kultowych receptur klasycznej kuchni wietnamskiej. Z czego powstaje ta wyjątkowa zupa i jak ją serwować?
Zupa pho ga z kurczakiem
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pho ga powstaje z drobiowego bulionu z mięsem kurczaka, makaronem i warzywami. Jej sekretem jest doskonałej jakości drób, który powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Zupa wietnamska pho ga jest bardzo popularna nie tylko w Polsce, ale też w innych zakątkach Europy i świata. Z powodzeniem sprawdzi się jako pierwsze danie lub kompletny obiad.
Zupa wietnamska pho ga – przepis
Do przygotowania zupy pho ga będziecie potrzebowali 1,5 l drobiowego bulionu, 250 g makaronu ryżowego, dużej podwójnej piersi z kurczaka, po pół łyżeczki nasion kolendry i ziaren pieprzu, po pół pęczka szczypiorku i natki kolendry, 1-2 łyżki oleju, kilka gwiazdek anyżu, ostrą papryczkę chili, laskę cynamonu, opakowanie kiełków fasoli mung, cytrynę lub limonkę oraz mały kawałek imbiru. Danie pho ga najlepiej przygotowywać w woku lub w dużym garnku.
Cynamon, imbir, ziarna pieprzu i nasiona kolendry smażcie na oleju, aż zaczną wydzielać intensywny zapach, następnie podlejcie bulionem i zagotujcie, a później dodajcie pierś z kurczaka i gotujcie przezok. 20 minut. W międzyczasie możecie ugotować makaron ryżowy, wyłowić mięso z zupy, a potem posiekać szczypiorek oraz listki kolendry i dodać je do wywaru. Gotowy makaron włóżcie do miseczek, ułóżcie na nim mięso pokrojone w cienkie plasterki, posypcie szczypiorkiem, kolendrą i kiełkami fasoli, a na koniec zalejcie bulionem.
Komentarze (0)