Jak przygotować pieczeń huzarską – wspaniałe polskie danie, którego historia sięga dwudziestolecia międzywojennego? Sprawdźcie przepis na tę wyjątkową potrawę.
Pieczeń huzarska z karkówki
Efektowna pieczeń huzarska to duża sztuka mięsa, która aż prosi się o podanie na uroczysty obiad. Odświętny charakter tej potrawy przełożonej farszem z pieczarek, boczku i cebuli zachwyci podniebienia wszystkich miłośników mięsnych dań. Jak przygotować pieczeń huzarską? Jakie mięso wykorzystać? Obecnie najpopularniejsza jest pieczeń huzarska z karkówki przygotowywana w dosłownie 2 godziny, ale kiedyś to danie było przyrządzane z mięsa wołowego i pieczone aż przez 2 dni.
Faszerowana pieczeń huzarska – przepis
Przygotujcie 1,5 kg karkówki, 2 cebule, 2 ząbki czosnku i 2 łyżki mąki pszennej, a do tego 0,5 kg pieczarek i około 150-200 g wędzonego boczku. Niezbędne będą też 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, pieprz oraz odrobina świeżego tymianku i rozmarynu. Pieczarki i cebulę pokrójcie w plasterki, a boczek w drobną kostkę. Czosnek przyciśnijcie przez praskę. Przesmażcie boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz, dodajcie cebulę, czosnek i pieczarki, a później doprawcie farsz i dosypcie bułkę tartą, która go zagęści. Wieprzowinę natnijcie w odstępach co 2 cm, wkładajcie farsz oraz po szczypcie ziół w każde nacięcie, a później owiążcie karkówkę sznurkiem wędzarniczym, by zachowała zwarty kształt. Na koniec posypcie mięso mąką i pieczcie około 2 godziny w 200°C.
Komentarze (0)