Pindżur – przepis. Z czym jeść i co to jest?
Czym jest pindżur – pasta, którą dodaje się do potraw mięsnych i warzywnych? Z czego powstaje ten przysmak. Z czym podawać pindżur i jak przygotować go we własnej kuchni?
Co to jest pindżur? Z czym jeść tę pastę?
Pindżur jest rodzajem warzywnej pasty traktowanej jako dodatek do wielu potraw, w tym mięs, dań z grilla, kiełbas, ale też warzyw. Pasta wywodzi się z Bałkanów, a dokładnie z Macedonii i powstaje z dojrzewających w słońcu warzyw: papryki, pomidorów, cebuli, bakłażana i czosnku z dodatkiem przypraw. W tym wybornym smarowidle o macedońskich korzeniach najważniejszym składnikiem jest pieczona papryka o łagodnym słodkawym posmaku.
Jak jeść pindżur? Do czego go podawać? Pasta będzie pasowała do pieczywa – zarówno do domowego chleba na zakwasie, jak i do kajzerek czy bułek paryskich. Można serwować ją też w sosjerce jako dodatek do steków z grilla, a także jako jeden z dipów do warzyw.
Pindżur – przepis na przysmak rodem z Bałkanów
Pastę pindżur przygotujecie z 5 dużych papryk, jednej czerwonej cebuli, jednego bakłażana, puszki pomidorów bez skórki, 2-3 ząbków czosnku oraz przypraw: oleju słonecznikowego, cukru, czarnego pieprzu, octu jabłkowego i natki pietruszki. W pierwszej kolejności należy upiec paprykę i bakłażana do miękkości, następnie zdjąć z nich skórki i wymieszać z podsmażoną na oleju cebulą oraz pomidorami z puszki, a później dusić do lekkiego zredukowania, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Na koniec zakwasić octem, złagodzić smak cukrem i schłodzić sos w lodówce.
Komentarze (0)