Pissaladiere – przepis na danie z podpłomyka

Danie pissaladiere wywodzi się z kuchni prowansalskiej. Z czego powstaje i jak podawać tę potrawę? Sprawdźcie, co warto wiedzieć o pissaladiere.

Pissaladiere – co to jest?

Potrawa pissaladiere jest jednym z kultowych prowansalskich dań. Ten placek z chlebowego ciasta z dodatkiem czarnych oliwek, anchois i karmelizowanej cebuli przypomina pizzę i tak też bywa nazywany. Często określa się go też mianem nicejskiej lub prowansalskiej pizzy. Pissaladiere wywodzi się z Włoch, a pierwszy przepis na to danie powstał pod koniec XV wieku w Genui i nosił nazwę pissa d’Andrea na cześć genueńskiego admirała Andrei Dorii, który był znany z zamiłowania do anchois.

Pissaladiere – przepis z kuchni prowansalskiej

Pierwszym krokiem do przygotowania pissaladiere jest zagniecenie ciasta drożdżowego z 280 g pszennej mąki, 4 łyżek oliwy, połowy opakowania suszonych drożdży, połowy łyżeczki cukru i 180 ml letniej wody. Wymieszane ciasto odstawcie do wyrośnięcia, a następnie rozwałkujcie na prostokątny placek i ułóżcie na nim fileciki anchois, 20-30 czarnych oliwek i kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki. Tak przygotowany placek pissaladiere pieczcie ok. 15 minut w 210-220°C. Będzie smakował wybornie z dodatkiem dobrej jakości oliwy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście podali go z ulubionym zimnym sosem, np. czosnkowym.

Gotowe danie możecie zaserwować z okazji imprezy karnawałowej, Tłustego Czwartku, wieczornego spotkania ze znajomymi lub jako alternatywę dla pizzy na imprezie w pracy. Świetnie sprawdzi się też jako kolacja na ciepło.