Jak przygotować efektowną pizzę słońce? Sprawdźcie przepis na to hitowe danie idealne na imprezy. Przygotowanie pizzy przypominającej letnie słońce wcale nie jest takie trudne.

Pizza słońce – jak zrobić i podawać?

Pizza wyglądająca niczym słońce jest piękną ozdobą stołu i wspaniale smakuje. Mogłoby się wydawać, że jej przygotowanie jest skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. Do pizzy słońce możecie podać ulubiony zimny dip, najlepiej pomidorowy lub czosnkowy, ale z powodzeniem sprawdzi się też sos 1000 wysp czy majonezowy albo po prostu dobrej jakości oliwa z oliwek. Tę nietypową pizzę najlepiej podawać na dużym ozdobnym półmisku lub na drewnianej obrotowej desce, ale możecie serwować ją na stół również na kamieniu do pieczenia.

Przepis: pizza słońce krok po kroku

Pizzę przypominającą słońce przygotujecie z 0,5 kg mąki pszennej typu 00, 200 g wody, 90 g oliwy z oliwek, 10 g świeżych drożdży oraz szczypty cukru. Z drożdży, 2 łyżek mąki, wody i cukru wyróbcie zaczyn i odstawcie go do wyrośnięcia, a później wymieszajcie z mąką, dodajcie oliwę, zagniećcie gładkie ciasto i pozostawcie je w ciepłym miejscu, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie podzielcie ciasto drożdżowe na dwie części i rozwałkujcie je na dwa koła o podobnej średnicy. Jeden blat pizzy słońce posmarujcie w środku sosem i wyłóżcie na niego wybrane składniki, a brzegi posmarujcie żółtkiem. Nakryjcie pierwszy placek drugim ciastem i nacinajcie pizzę na brzegach, a później obróćcie każde pasmo o 90 stopni, żeby wywinąć farsz na zewnątrz. Ciasto posmarujcie żółtkiem i pieczcie przez 20 minut w 200°C.