Pizza z chleba tostowego. Przepis z piekarnika lub patelni
Idealne rozwiązanie dla miłośników kuchni włoskiej, którzy lubią szybkie i proste dania – pizza z chleba tostowego, którą przyrządzicie w piekarniku lub na patelni. Nie potrzeba do niej drożdży, odpowiedniego typu mąki, mozolnego wyrabiania ciasta i oczekiwania na jego wyrośnięcie. Bazą tego przysmaku są kromki chleba tostowego, które wystarczy połączyć z ulubionymi dodatkami, serem i sosem pomidorowym. Jak zrobić błyskawiczną i smaczną pizzę na chlebie tostowym? Oto wskazówki!
Pizza z chleba tostowego – przepis
Jeśli kiedykolwiek robiliście w domu tradycyjną pizzę, to z tą wersją nie będziecie mieć problemu. Przygotujcie 6-8 kromek chleba tostowego, w zależności od tego, czy będziecie piec ją w piekarniku, czy na patelni. Do wykonania sosu będziecie potrzebować 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty i ulubione przyprawy. Nie zapomnijcie o ziołach prowansalskich. Wystarczy 1 łyżeczka, żeby podkreślić charakter tego włoskiego dania. Dodatki do pizzy z chleba tostowego dobierzcie według własnych upodobań. Mogą to być różnego rodzaju warzywa, wędlina, oliwki i naturalnie starty na tarce żółty ser. Skoro macie już wszystkie składniki, pora zabrać się za przyrządzanie pizzy. Od czego zacząć?
Pizza z chleba tostowego w piekarniku
Rozgrzejcie piekarnik do 200°C. Wyłóżcie blaszkę papierem pergaminowym i rozłóżcie na nim równomiernie chleb tostowy. Najlepiej użyć pszennego, ale może być także razowy. W ten sposób stworzycie podstawę pizzy. W małej miseczce wymieszajcie wszystkie składniki na sos, a następnie posmarujcie cienką warstwą sosu każdą kromkę. Dodatki do pizzy, takie jak szynka, kurczak, pieczarki lub cebula możecie wcześniej krótko podsmażyć na patelni. Nałóżcie wszystkie dodatki na chleb posmarowany sosem, rozpoczynając od żółtego sera. Na koniec posypcie pizzę bazylią i oregano. Włóżcie blaszkę do rozgrzanego piekarnika i pieczcie ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy już tylko pokroić pizzę na kawałki i podać na stół.
Pizza z chleba tostowego z patelni – jak zrobić?
To doskonałe rozwiązanie dla mniejszej liczby osób. Pizza z chleba tostowego z patelni smakuje tak samo, jak z piekarnika, a nie musicie robić tak dużej porcji. Na patelni rozpuśćcie odrobinę masła. Ułóżcie kromki chleba tostowego, a dalej postępujcie podobnie tak samo, jak w przypadku pizzy z chleba tostowego w piekarniku. Kiedy ułożycie już wszystkie dodatki, przykryjcie patelnię pokrywką, aby ser szybciej się rozpuścił. Smażcie na średnim ogniu, ok. 5-7 minut. Gdy ser się roztopi, a spód pizzy stanie się chrupki, zdejmijcie patelnię z palnika i podawajcie na ciepło. Możecie także przygotować inną wersję pizzy z chleba tostowego z patelni. Każdą kromkę namoczcie w roztrzepanym jajku i usmażcie. Kiedy przewrócicie chleb na drugą stronę, na tę przyrumienioną nałóżcie sos i dodatki. Smażcie do roztopienia sera.
Prawidłowe ułożenie dodatków na pizzy
Pizza będzie naprawdę smaczna, jeśli będziecie przestrzegać kilku wskazówek. Pizza domowa, do której użyjecie marynowanych oliwek, nie będzie zbyt wilgotna, jeśli pozostawicie na chwilę oliwki na sitku, aby odciekły z wody. Przygotowując chlebową pizzę margaritę z rukolą, pamiętajcie, aby rukolą jedynie posypać upieczoną pizzę. Poddana pieczeniu stanie się gorzka, wysuszona i niesmaczna. Prawidłowa kolejność dodatków to: sos pomidorowy, ser, a na końcu mięso, warzywa i inne składniki, układane dowolnie. Posypanie startym serem wierzchu pizzy to częsty błąd, który skutkuje utworzeniem twardej skorupy na pizzy, ograniczając możliwość delektowania się pozostałymi dodatkami.
Jak smacznie wykorzystać chleb tostowy – inspiracje
Chleb tostowy stwarza wiele możliwości do przygotowania pysznych posiłków. Pizza z chleba tostowego to tylko jedna z propozycji. Z chleba w wersji bezglutenowej zrobicie bezglutenową kanapkę, z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem na twardo. Pieczywo razowe świetnie nada się do przyrządzenia kanapek z wędzonym łososiem i awokado, udekorowanych majonezem Hellmann’s Oryginalnym. Natomiast z chleba pszennego zaserwujecie chrupiące grzanki z serem po walijsku, idealne na śniadanie. Jak widzicie, chleb tostowy warto mieć w kuchni. Niezależnie od tego, czy chcecie zrobić pizzę z chleba tostowego z piekarnika lub z patelni, czy wrzucić go do zupy w formie grzanek. A może po prostu macie ochotę na pyszną kanapkę z dodatkami, które są najbliższe waszemu kulinarnemu gustowi? Na śniadanie, do obiadu i na kolację – pieczywo to zawsze doskonały wybór!
Komentarze (0)