Placki z kimchi (kimchijeon) – przepis. Jak przygotować?
Jak zrobić placki z kimchi? Co wykorzystać w przepisie i jakie zaserwować? Pszenne placki z kiszoną kapustą kimchi to kultowe koreańskie danie. Dowiedzcie się o nich jak najwięcej!
Koreańskie placki z kimchi
Placki po koreańsku z dodatkiem kimchi są nazywane kimchijeon. To danie wywodzące się z Korei zachwyca smakiem i prostotą. Sekretem kimchijeon jest kimchi, czyli fermentowana kiszona kapusta odznaczająca się ostrym smakiem. W Korei kimchi serwuje się jako przystawkę i nieodłączny element niemalże każdego posiłku, ale z powodzeniem można je wykorzystywać jako dodatek do gulaszu, naleśników z mięsem lub placków.
Placki z kimchi – przepis
Jak przygotować placki kimchijeon? Przepis zakłada wykorzystanie zaledwie kilku składników. Potrzebna jest szklanka mąki pszennej, szklanka gazowanej wody, jedno jajko, 3-4 łyżki oleju roślinnego do smażenia, pęczek cebuli dymki i szklanka kimchi. Wodę należy wlać do miski, dodać jajko i starannie wymieszać, a następnie powoli dodawać mąkę, posiekaną dymkę i pokrojone kimchi oraz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto na patelnię przy pomocy dużej łyżki, a później smażyć je z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki z kimchi najlepiej podawać ze specjalnym sosem przygotowanym z jasnego sosu sojowego, miodu, czarnego mielonego pieprzu i świeżego czosnku.
Tak usmażone placuszki są świetnym pomysłem na szybki obiad, na nietypową kolację w orientalnym stylu lub na imprezę w gronie przyjaciół. Do placków pasuje kurczak z woka i warzywa smażone w tempurze, a także pieczone lub grillowane mięso.
Komentarze (0)