Za sprawą sąsiedztwa i wpływów Stanów Zjednoczonych, a w szczególności granicznego stanu Teksas, rdzenna meksykańska kuchnia nabrała „ogłady”. Amerykańscy kowboje przez lata eksperymentów i oswajania szalonych smaków Meksyku sprawili, że kuchnia ta stała się bardziej przyjazna naszym gustom. Zmieniła także swój charakter a z oryginalnymi przepisami łączy je niekiedy tylko nazwa lub pojedyncze składniki. Przez połączenie kilku kultur narodziła się zupełnie nowa kuchnia znaną na całym świecie jako Tex – Mex.
https://www.przepisy.pl/przepis/quesadillas
Quesadillas nie byłoby bez tortilli, czyli placka z mąki kukurydzianej lub pszennej. Zresztą bez niej nie byłoby także fajitas, burritos, enchiladas i innych klasyków kuchni Tex-Mex.
Tortille można zawijać, wypełniać nadzieniem, zapiekać, smażyć, łamać na mniejsze kawałki, maczać w sosach, używać zamiast łyżki, wycierać nimi sos z talerza, zagęszczać zupy. Jak widzicie liczba zastosowań jest niemalże nieskończona.
Podaję przepis na klasyczną tortillę kukurydzianą lub, jeżeli nie możecie kupić mąki kukurydzianej, pszenną. Do przygotowania w domu.
Tortilla kukurydziana:
Składniki:
- 200 g masy harisa ( specjalnej mąki kukurydzianej)
- 1 łyżeczka soli
- 30 g smalcu
- 1/4 l wody
Tortilla pszenna:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 30 g smalcu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 l wody
Sposób przygotowania
Połącz mąkę połączyć z solą i smalcem i dokładnie wyrób ciasto, stopniowo dolewając wody do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego. Cienko wywałkuj na placki. Smaż na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu aż do momentu zbrązowienia placków (ok. 30 sekund).
https://www.przepisy.pl/przepis/wrapp-kanapka-z-kurczakiem-i-awokado
Kuchnie Tex-Mex kocham przede wszystkim za prostotę no i oczywiście za natkę kolendry, która znajdziemy prawie w każdym daniu.
https://www.przepisy.pl/przepis/warzywa-po-meksykansku
Pycha!
Komentarze (0)