Poha – przepis indyjski

Czym jest poha, indyjski przysmak, którego serwuje się popularnie na śniadanie? Co wykorzystać w przepisie i jak przyrządzić to danie?

Poha – indyjskie płatki ryżowe

Poha to rodzaj specjalnych ryżowych płatków, które w tradycji indyjskiej są wykorzystywane do przyrządzenia śniadań i jednocześnie nazwa powstającego z nich dania. W Indiach płatki poha można kupić w większości sklepów spożywczych, a później wykorzystywać na wiele sposobów – również w potrawach ze słodką nutą. Do przyrządzenia specjalne owsianki po indyjsku potrzebna jest odpowiednio cienka odmiana płatków, lekko wilgotna, a zarazem sypka.

Poha – przepis na orientalne śniadanie

Do przygotowania indyjskiego śniadania będziecie potrzebowali 2 szklanek płatków ryżowych, łyżeczki nasion gorczycy, garści niesolonych orzechów ziemnych, po połówce łyżeczki kurkumy, mielonego chili lub słodkiej papryki, cukru i kuminu, a do tego natki pietruszki, soku z limonki lub cytryny oraz drobno posiekanej cebuli. Płatki poha przepłuczcie wodą i odstawcie na kilka minut. Na oleju podsmażcie orzechy, kurkumę, kumin i gorczycę, dodajcie cebulę i paprykę, a po chwili cukier oraz liście curry, a następnie smażcie wszystko przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajcie odsączone płatki ryżowe i gotujcie je ze wszystkimi składnikami przez 3-4 minuty. Gotową owsiankę poha podawajcie w miseczkach posypaną siekaną kolendrą i skropioną sokiem z cytryny.

Płatki z powodzeniem możecie serwować też z mlekiem lub wykorzystywać do różnego rodzaju muesli z bakaliami i owocami.