Polskie sushi – przepis. Jak zrobić, by wyszło najlepsze?
Kojarzone na całym świecie jako wykwintny smakołyk i dostosowane do naszych lokalnych składników – polskie sushi zdobywa coraz szersze grono zwolenników. Przygotowanie tego dania w domu nie jest skomplikowane, a zamienniki japońskich produktów z pewnością przypadną do gustu miłośnikom rodzimej kuchni. Poznajcie przepis na polskie sushi, które błyskawicznie będzie znikać z półmisków. W dodatku nie trzeba być mistrzem sztuki kulinarnej, aby je przyrządzić!
W czym tkwi sekret dobrego sushi?
Sushi coraz chętniej pojawia się na stołach i wcale nie trzeba wybierać się do japońskiej restauracji, żeby skosztować tego specjału. Choć klasyczne sushi opiera się na surowych produktach, to ilość kombinacji składników jest tak duża, że nie musi już odstraszać przeciwników surowej ryby. Domowe polskie sushi przygotowuje się z wędzonego łososia lub śledzi, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamiast ryb użyć mięsa lub warzyw. Największą zaletą tego dania jest możliwość zaserwowania ulubionych produktów, z zachowaniem klasycznej formy, czyli zgrabnych, małych kąsków. Będą one idealną przystawką na przyjęciu lub spotkaniu w bardziej kameralnym gronie. Jak zrobić polskie sushi? Oto kilka sprawdzonych sposobów!
Polskie sushi – przepis najbliższy oryginału
Azjatyckie sushi przygotowywane jest ze specjalnego ryżu, płatów wodorostów nori, surowych dodatków oraz sosów, kojarzonych najczęściej właśnie z tą częścią świata. Jeśli chcecie zrobić sushi po polsku, ale z zachowaniem pewnych oryginalnych elementów tego dania, przygotujcie 250 g ryżu do sushi, arkusze nori i 3 łyżki octu ryżowego. Będziecie potrzebować także wędzonego łososia, kiszonych ogórków, twarożku, szczypiorku i marynowanej cebulki. Po ugotowaniu ryżu według instrukcji podanej na opakowaniu, wymieszajcie go z octem ryżowym i odrobiną cukru. Odstawcie do ostygnięcia. Rozłóżcie arkusze wodorostów na macie bambusowej. Nałóżcie na nie cienką warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni u góry. Następnie rozłóżcie równo pozostałe składniki polskiego sushi, pokrojone w paski. Zwińcie sushi w zwartą rolkę przy pomocy maty. Zwilżcie wolny brzeg nori wodą i sklejcie rulon. Pokrójcie rolkę na kawałki o grubości ok. 2 cm.
Przepis na polskie sushi z kaszy
Jeśli nie słyszeliście jeszcze o kaszi, czyli sushi po polsku z kaszy, musicie koniecznie nadrobić zaległości! Przygotujcie 200 g kaszy jęczmiennej perłowej, 1 marchewkę, 1 ogórka, ½ awokado, 100 g wędzonej makreli i 5 arkuszy nori. Do tego naturalnie nie może zabraknąć octu ryżowego, łyżki cukru i sosu sojowego do podania. Rybę możecie zastąpić wędzonym tofu. Sushi z kaszy wykonuje się podobnie do tego z ryżu. Ugotowaną kaszę zmieszajcie z octem ryżowym i cukrem, warzywa pokrójcie na paski. Ułóżcie warstwę kaszy na arkuszach nori, a następnie warzywa w dowolnej kombinacji. Dla wzmocnienia smaku możecie dodać także pastę wasabi – nie przesadźcie jednak z jej ilością. Zawinięte rulony pokrójcie w małe kawałeczki.
Domowe polskie sushi z tortilli
Jeśli nie jesteście jeszcze przekonani do azjatyckich produktów lub po prostu nie macie ich akurat w kuchni, możecie przygotować sushi w zupełnie inny sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w paczkę tortilli, serek śmietankowy, wędzonego łososia, pęczek koperku i sałatę lodową. Podgrzejcie tortillę na patelni i posmarujcie ją serkiem. Rozłóżcie liście sałaty. Możecie też posmarować ją majonezem dla lepszego efektu. Połóżcie wędzonego łososia i posypcie obficie koperkiem. Zwińcie w rulon i włóżcie do lodówki na godzinę. Po wyjęciu wystarczy już tylko pokroić sushi z tortilli w kawałki. Jeśli przygotowujecie przekąski na imprezę, możecie podać tak wykonane sushi obok wrapów z chrupiącym kurczakiem lub tortellini po tajsku. Z pewnością zrobią furorę!
Popularne dania z różnych stron świata
Polskie sushi to dowód na to, że kuchnia nie zna żadnych granic. Czerpanie inspiracji pomoże otworzyć się na nowe smaki. Swoją podróż rozpocznijcie hiszpańskim gazpacho. Zupa na bazie soku pomidorowego, wzbogacona rosołem wołowym Knorr, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Amerykańskie żeberka BBQ, wzmocnione ketchupem Hellmann’s Pikantnym, w marynacie z miodu i przypraw, to propozycja nie tylko na grilla, ale i na drugie danie. Ceviche z łososia to meksykańska przekąska, w której nie może zabraknąć soku z limonki i papryczki chili. Świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację przy świecach. Tajemnicze nazwy często kryją za sobą proste dania, które nie sprawią trudności w przygotowaniu, a efekt może być bardzo smaczny.
Komentarze (0)