Dla zdrowia!

Dlaczego jeszcze warto poznać bliżej pomarańczowe pomidory? Zawierają więcej witaminy A niż bardziej popularne, czerwone i zielone odmiany. Przyczynia się ona do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza. Oprócz tego pomaga utrzymać zdrową skórę oraz właściwy stan błon śluzowych. Jest jednym ze składników niezbędnych dla zachowania prawidłowego widzenia – dzięki temu z pewnością nie przeoczymy pomarańczowych pomidorów na sklepowej półce. Witamina A wspiera układ odpornościowy oraz odgrywa ważną rolę w procesie specjalizacji komórek.
Jedzenie pomarańczowych pomidorów ma jeszcze jeden istotny atut – zawierają foliany, które są kluczowe dla sprawnego działania układu odpornościowego. Wspierają funkcje psychologiczne oraz pomagają w pozbywaniu się uczucia znużenia i zmęczenia. Odmian pomidorów wyróżnia się kilkaset – rozpocznijmy ich poznawanie od pomarańczowego, niezwykle wartościowego wariantu.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Za pierwsze pomidory uznaje się drobne, idealnie okrągłe jagody, które w przeszłości rosły dziko na wybrzeżach Peru oraz na wyspach Galapagos.
- Z ich potencjału jako rośliny uprawnej korzystali już Aztekowie, którzy nazywali je xitomatl, co tłumaczy się jako duży pulchny owoc. Słowo wyewoluowało do używanego w wielu językach określenia tomate. W Polsce również zdarza się określać pomidory mianem tomatów.
- Pojawiły się w Europie po podbiciu przez hiszpańskiego konkwistadora Cortésa terenów dzisiejszego Meksyku w 1521 roku.
- Na Starym Kontynencie krzewy pomidorów zrobiły furorę jako roślina ozdobna. Ich owoców nie spożywano, uznając za trujące.
Z czym to się je?

Mimo że pomidory można znaleźć w sklepach o każdej porze roku, ich samodzielne wyhodowanie jest wielkim powodem do dumy dla zapalonych ogrodników i działkowców. Kucharzom te „owocowe warzywa” dają ogromne pole manewru w przygotowywaniu wybornych przysmaków. Uważamy, że gotowanie to ciągłe poszukiwanie znakomitych składników, więc przyszła pora poznać kolejną, pomarańczową odsłonę pomidorów.
Charakteryzuje się ona mniej kwaśnym smakiem, więc przypadnie do gustu smakoszom o szczególnie delikatnych podniebieniach. W przypadku czerwonych pomidorów często poleca się dodawać do nich w czasie gotowania odrobinę cukru, by pozbyć się cierpkiego posmaku. Nie będzie to koniecznie, gdy na warsztat weźmiemy ich pomarańczowych krewniaków.
Okażą się bardzo dekoracyjnym dodatkiem do różnorodnych potraw. Świetnie prezentują się na kanapkach i grzankach, które z takimi ozdobami śmiało można podawać w czasie przyjęć. Świeże zioła, masło czosnkowe, ulubiony ser – oto elementy, które znakomicie do nich pasują. Kolor pomarańczowych pomidorów fantastycznie kontrastuje z innymi warzywnymi i owocowymi produktami w sałatkach. Wszelkie zielone sałaty mile widziane! Przydadzą się liście młodego szpinaku i jarmuż. Natka pietruszki na wierzchu dopełni dzieła. Miejmy pod ręką papryki we wszystkich możliwych barwach, ogórki, rzodkiewki, pestki dyni, pomarańcze i banany. Naszym potrawom daleko będzie do monotonii.
Pomidorów pomarańczowych można używać do dań, w których do tej pory królowały czerwone okazy. Pomarańczowy sos do spaghetti? Czemu nie?! Sprawdzą się jako baza wyrazistej salsy z czerwoną cebulą, chili, kolendrą, czosnkiem i sokiem z limonki. Możemy podawać ją na przystawkę lub jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs, lub warzyw. Zrobimy z nich wyborny chutney i krem pomidorowy. Bardzo dobrym pomysłem jest pieczenie pomidorów – ten rodzaj obróbki termicznej najlepiej wydobywa ich słodkie walory. Dzięki temu mogą stanowić podstawę kolejnych wyśmienitych dań, np. gęstej zupy, w której oprócz pomidorów, znajdzie się także czerwona soczewica. Nowe pomysły na pomidorówkę są zawsze w cenie.
Pomarańczowe pomidory nadają się do zamarynowania w całości. Wyglądają kusząco jeszcze zanim wydobędziemy je ze słoika. Nie tracą swojego kształtu i koloru, za to zyskują bardziej intensywny smak. Wszystko zależy od składników, których użyjemy do przygotowania zalewy. W pikantnej wersji nie powinno zabraknąć octu, ostrej papryki, czosnku i gorczycy. Dla złagodzenia obyczajów można wykorzystać sprawdzone produkty – chrzan, koper, ziele angielskie i liść laurowy. Tak zamarynowane pomidory staną się wyborną przekąską podczas spotkań ze znajomymi. Będą ciekawym elementem imprezowych koreczków. Zostało jeszcze kilka wolnych słoików? Pomidory pomarańczowe to świetny materiał do zrobienia oryginalnej konfitury.
powrót do góry
Komentarze (0)