Dla zdrowia!

Lato to czas, kiedy każdy (bez wyjątku) powinien zajadać się pomidorami. Dlaczego? Spieszymy z odpowiedzią! Zawierają likopen, czyli naturalny barwnik, który jest. Co ciekawe, może przetrwać nawet podczas obróbki termicznej, a w przetworach jest go nawet 2-3 więcej niż w świeżych pomidorach. Dlaczego jeszcze warto włączyć te warzywa do swojej diety? Za sprawą dużej ilości potasu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Zawiera również inne składniki mineralne. Suplementy? Nie tym razem! Postaw na to, co dała natura!, mangan, żelazo, miedź, - to wszystko mieści w sobie czerwony Pan Pomidor! Co więcej, zaprzyjaźnił się z witaminami, które stale zabiegają o jego względy. Wielką przyjaźnią darzy witaminę C, toteż dlatego zawiera jej duże ilości.
powrót do góryZainspiruj się!

Pomidory to źródło nieskończonych inspiracji kulinarnych. Czas się o tym przekonać! Zaczynamy od tradycyjnej pomidorowej z makaronem. Mówi się, że ta zupa nie ma konkurencji! Prosta i tania w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna, sycąca. Uwielbiana nawet przez milusińskich! Dla tych, którzy chcą poeksperymentować oraz sięgnąć po smaki z dalszych zakątków świata – indyjska zupa pomidorowa. Z dodatkiem orientalnych przypraw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Z wykorzystaniem mleka kokosowego stanowi alternatywę dla tradycyjnych zup. Mówiąc o pomidorach, nie można zapomnieć także o kuchni włoskiej. Skusisz się na przepis na Tagliatelle z czarnymi oliwkami i pomidorami, penne z pomidorami i bakłażanem, a może spaghetti z cukinią i papryką? Dla wszystkich wielbicieli pizzy też się coś znajdzie. Pizza sycylijska kontra margherita - na co masz ochotę? To prawdziwa rozkosz dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej.
Wprowadzaj do swojego jadłospisu jak najwięcej świeżych warzyw, dojrzewających w promieniach słońca – w tym właśnie pomidorów! Wykorzystaj to! Równie dobrze smakują te w formie nadziewanej – np. ze szpinakiem czy mięsem mielonym i ryżem. Puść wodzę fantazji, zainspiruj się podanymi przepisami i stwórz w swojej kuchni prawdziwie pomidorową ucztę! Nowy dzień, nowy przepis! Koniec z monotonią!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Pomidory pochodzą z gorącej i słonecznej Ameryki Południowej, a dokładniej - z andyjskich regionów północnej części tego kontynentu. W Europie pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba i jego zamorskich podróży.
- Początkowo uważano, że pomidor jest rośliną trującą. Same krzewy hodowano natomiast w celach dekoracyjnych. Dopiero z czasem odkryto niesamowite walory warzywa i do dziś chętnie wykorzystuje się go w niemal każdej części świata!
- Aztekowie nazwali pomidory „xitoami”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle, co „duży, pulchny owoc”. W wyniki przemian, jakim podlegał język, wyodrębniono słowo „tomatl”, które z czasem uległo uproszczeniu i przyjęło współczesną anglojęzyczną formę.
- Podobno do dziś toczą się spory, kto pierwszy sięgnął w kuchni po pomidory. Zagorzała dyskusja toczy się wokół dwóch temperamentnych narodów – Włochów i Hiszpanów. W książkach kucharskich pochodzących jeszcze z XVII i XVII wieku zamieszczono informację o tym, że wszystkie dania z pomidorami wywodzą się właśnie ze słonecznej Hiszpanii!
- W Polsce pierwsze pomidory wyhodowano późno, bo w 1880 roku, jednak prawdziwym zainteresowaniem zaczęły się cieszyć dopiero po pierwszej wojnie światowej – szczególnie w formie przetworów. Prawdziwa kulinarna moda na pomidory rozpoczęła się w drugiej połowie XX wieku, kiedy zaczęto importować je z innych krajów.
- La Tomalia to nazwa hiszpańskiego święta, podczas którego urządza się bitwę na pomidory. Co roku w Walencji spotykają się tłumy ludzi wyposażonych w arsenał czerwonych „granatów”. W tym wypadku - niezwykle smacznych!
Jak się za to zabrać?

Świeżego pomidora wystarczy przepłukać pod bieżącą wodą. Jeśli ktoś cierpi z powodu częstych problemów trawiennych, odpowiednio wcześniej może warzywo sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że jest to produkt obecny niemal przez cały rok. Trudno wyobrazić sobie bez niego gotowanie. A czy Ty wiesz, po jakie produkty na bazie pomidorów sięgasz najczęściej? Ketchup, przecier, a może sok – zgadza się? Wszystkie te produkty stanowią nieodłączny element każdej kuchni.
powrót do góryZ czym to się je?

Pomidor to produkt, który pozwala stworzyć coś z niczego! Zachwyca prostotą i wyrafinowaniem jednocześnie. To prawdziwa tajna broń każdego kucharza! Mówi się, że pomidor ma wiele twarzy. Pięćdziesiąt? Wydaje się, że więcej! W postaci koncentratu stanowi idealną bazę do sosów. Świeży, zerwany z krzaka, urozmaici każdą sałatkę i doda jej trochę słodyczy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek czy jajecznicy. Główny składnik jednej z ulubionej zup – kultowej pomidorówki!
powrót do góry
Komentarze (0)