Zwykły kurczak. Naprawdę popularny produkt w większości domów, również w moim. W Portugalii przygotowujemy mięso z kurczaka na mnóstwo sposobów. Cenimy je za smak, wszechstronność zastosowania, dostępność, łatwość przygotowania i – oczywiście – cenę.
Chciałbym dzisiaj Wam polecić tradycyjny portugalski przepis na kurczaka, „Frango de Churrasco” (kurczak z grilla).
Klasyczny przepis na „Frango de Churrasco” wymaga tylko soli i zgniecionych ząbków czosnku. Dzięki tym dwóm dodatkom mięso lepiej smakuje, ale nie zmienia zdecydowanie swojego charakteru.
Pamiętajcie, że kurczak ma tłuszcz pod skórą, dlatego nie usuwajcie jej przed grillowaniem. Nie lubicie skórki – w porządku, możecie ją usunąć, ale dopiero po opieczeniu mięsa. Ja tego nigdy nie robię – dla mnie smak lekko przypalonej skórki prosto z grilla jest wprost niebiański!
Delikatne mięso kurczaka nie potrzebuje zdecydowanych przypraw, tak jak np. karkówka. Na grilla sprawdzą się wszystkie części z kurczaka: skrzydełka, udka, udziki, piersi.
W Portugalii często grillujemy kurczaka w całości (napiszę o tym w moim kolejnym wpisie na bloga).
Piersi z kurczaka to jego najdelikatniejsza część, ale też najłatwiejsza do wysuszenia. Dlatego polecam marynowanie np. w jogurcie – przez noc lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem. Marynata wniknie w głąb i zapobiegnie wysuszeniu się mięsa – po grillowaniu będzie wspaniale soczyste. Spróbujcie także marynaty jogurtowej z dodatkiem sosu sałatkowego Knorr.
Szczególnie popularnymi dodatkami są: natka pietruszki, mielona chili, ostra papryczka piri-piri, kumin, rozmaryn, mięta, oregano, nasiona kopru włoskiego (in. fenkułu), i kolendry, cynamon, goździki, pieprz, curry, gałka muszkatołowa.
Po prostu proste jedzenie, świetne składniki, dobre towarzystwo i wino... Czegóż chcieć więcej?
Komentarze (0)