Przyjęcie w formie bufetu nie musi oznaczać wyłącznie dań i przekąsek na zimno. Dania na jeden kęs mogą być również ciepłe. Choćby wspomniane już na blogu śliwki zawijane w boczek. Mój karnawałowy zestaw przekąsek bardzo często zawiera dwukrotnie pieczone ziemniaki. To jeszcze jeden prosty pomysł na urozmaicenie naszego bufetu.
Dwukrotnie zapiekane ziemniaki:
Czas: 60 minut
4 porcje
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- Knorr Przyprawa Uniwersalna Delikat
- 1 Knorr Czosnek Przyprawa w Mini kostkach
- 150 g sera pleśniowego blue
- 120 g sera mozzarella
- Knorr Pietruszka Przyprawa w Mini kostkach
Sposób przygotowania
Upiecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni C przez 60 minut. Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dodaj pokruszone Przyprawy w mini kostkach do serów i dopraw przyprawą Delikat Knorr. Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.
Do farszu dodać można właściwie dowolny rodzaj sera np. bryndzę, Wasz ulubiony ser żółty, ser kozi a nawet ser biały. Spróbujcie także wersji z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym wcześniej, boczkiem lub szynką czy kiełbasą. Ciekawym pomysłem może być nadzienie z dodatkiem lekko podduszonego, siekanego szpinaku i sera feta. Prawie wszyscy lubią ziemniaki, założę się, że to będzie jeden z hitów imprezy.
Pikantne skrzydełka i papryka:
Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1 czerwona papryka
- Knorr Fix Soczysty Kurczak w czosnku i ziołach
- 50 ml ketchupu ognistego Hellmann’s
- 1 żółta papryka
Sposób przygotowania
Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w duże kawałki. Wymieszaj skrzydełka i paprykę z ketchupem oraz Fixem Knorr. Umieść całość w dołączonej do Fixu Knorr torebce i zamknij klipsem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia rozerwij torebkę, aby skrzydełka lekko się zarumieniły. Podawaj.
Do skrzydełek podaję dipy np. czosnkowy, curry lub serowy. Dipy idealnie nadają się do surowych warzyw pokrojonych w słupki – selera naciowego, marchewki, papryki czy cukinii. To jeszcze jeden dobry pomysł na dodanie koloru do naszego bufetu.
Komentarze (0)