Doskonale rozumiem, że codzienne przygotowanie smacznego obiadu to prawdziwe wyzwanie. Nawet dla tych spośród nas, którzy potrafią i lubią gotować. Przyjemnie jest mieć dużo czasu na planowanie, zakupy a potem nieśpieszne przygotowanie posiłku. Ale to sytuacja bardzo nietypowa. Na co dzień gotowanie to obowiązek, który musimy spełniać bez względu na ilość zajęć i stopień zmęczenia. Wierzcie mi, mimo, że gotuję profesjonalnie, doskonale rozumiem ten stan. Powrót do domu po wielu godzinach wytężonej pracy także dla mnie jest momentem, gdy naprawdę nie mam ochoty na cokolwiek poza odpoczynkiem. A tu głodna rodzina wzywa i oczekuje…

Jednocześnie jak już wiele razy pisałem, rodzina powinna się spotykać, chociaż raz dziennie a świetnym do tego pretekstem jest wspólny posiłek. Dlatego nie rezygnuję i myślę, że Wy także nie musicie. Jest wiele dań tak prostych, że można je przygotować niewielkim wysiłkiem.
Z myślą o takich codziennych sytuacjach przygotowałem zestaw prostych przepisów. Założyłem, że proste przepisy to takie, które wymagają niewielu, łatwo dostępnych i nieskomplikowanych, składników, a czas przygotowania posiłku nie przekracza 20 minut. Czas w piekarniku czy na płycie kuchennej może być dłuższy, ale już bez naszego bezpośredniego udziału. Finalne danie powinno być pełnym daniem obiadowym, wymagającym minimalnych dodatków – pieczywa, sałaty, ryżu czy ziemniaków. Wychodząc z takich założeń udało się przygotować całkiem spory zestaw przepisów.

To, co wypracowałem w ramach powyższego zadania przedstawiliśmy w postaci osobnej sekcji na stronie https://www.przepisy.pl/przepisy/na-skroty/prosty-przepis. Serdecznie zapraszamy!

Zaczniemy od dań z kurczakiem, bo to bardzo popularne w Polsce mięso, a ze względu na delikatny smak, lubiane także przez dzieci. Kurczak to często najbardziej oczywista odpowiedź na pytanie: co dziś zrobić na obiad?

No to może soczyste udka z kurczaka?

Soczyste i chrupiące udka pieczone:
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
- podudzia z kurczaka 1kg
- 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą. Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie. Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż udka i piecz 50 minut pod przykryciem w 250 C. Zdejmij pokrywę z naczynia i piecz przez dodatkowe 10 minut.

Marynata do kurczaka to pole do popisu dla domowych szefów. Można próbować najrozmaitszych dodatków, w zależności od Waszych preferencji smakowych. Jeśli lubicie pikantne klimaty to dodajcie do marynaty łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki. Lubię również dodatek koncentratu pomidorowego lub ketchupu. Pomidory dodają słodyczy a jednocześnie kwaskowatości.

Podudzia są niedrogie i szybkie do przygotowania. Można upiec więcej z myślą o kanapkach do szkoły czy pracy na następny dzień.

Praca nad prostymi daniami na codzienne posiłki dla rodziny, zaowocowała bardzo dużą liczbą przepisów. W kolejnych odcinkach bloga będziemy się nimi dzielić.

Zapraszamy!