Półfrancuskie ciasto łączy w sobie wszystkie zalety ciasta drożdżowego oraz francuskiego. Z jednej strony jest miękkie i puszyste, z drugiej - delikatnie chrupiące. Doskonale sprawdza się jako podstawa różnorodnych bułeczek, rogalików i pasztecików, które podawać można w wersji słodkiej i wytrawnej. Dla każdego znajdzie się coś pysznego! Jak się robi ciasto półfrancuskie? Wszystkiego dowiesz się z naszych instrukcji.
Ciasto półfrancuskie drożdżowe krok po kroku
Zapewne większość z nas słyszała, że zrobienie wielowarstwowego ciasta francuskiego jest niezwykle pracochłonne – stąd zapewne popularność gotowych produktów, które wystarczy podzielić na porcje, wypełnić dowolnym farszem i wstawić do piekarnika. Przepis na ciasto półfrancuskie dedykujemy wszystkim kucharzom, którzy od początku do końca wolą przygotowywać swoje przysmaki samodzielnie. Przekonacie się, że w przypadku tego rodzaju ciasta wcale nie będzie tak trudno!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 250 ml mleka,
- 125 ml wody,
- 1 jajko,
- 30 g drożdży,
- 4 łyżki cukru.
Uwaga:
Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mleko i wodę również delikatnie podgrzej - mają być ciepłe, ale nie gorące. Jeśli zamierzasz połączyć ciasto półfrancuskie z wytrawnymi produktami, cukier zamień na odrobinę soli.
Ciasto półfrancuskie szybkie – sposób przygotowania:
- Drożdże dokładnie wymieszaj z wodą.
- Mąkę, mleko, jajko i cukier (lub sól) połącz w głębokiej misce, następnie wlej rozrobione z wodą drożdże i zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne. Gdy uzyskasz ten efekt, odłóż je na pół godziny do wyrośnięcia.
- Stolnicę podsyp niewielką ilością mąki, wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę i rozwałkuj tak, by przyjęło kształt prostokąta.
- Masło możesz jeszcze odrobinę podgrzać, by było miękkie i dało się bez trudu rozsmarować na cieście pędzelkiem.
- Zwiń boki ciasta do środka. Ten manewr jest potrzebny, by masło wniknęło do jego wnętrza.
- Ponownie rozwałkuj ciasto i posmaruj kolejną warstwą masła. Czynność powtarzaj aż zużyjesz całą porcję tłuszczu z przepisu.
- Na koniec ponownie rozwałkuj i pokrój półfrancuskie ciasto na kawałki w zależności od tego, do czego chcesz je wykorzystać.
- Po nałożeniu nadzienia, piecz w temperaturze 180-200°C przez 25 minut.
Zawijaj do woli!
Gdy wiesz już, jak zrobić ciasto półfrancuskie, sięgnij po swoje ulubione przepisy – idealnie smakuje ono z nadzieniem słodkim i wytrawnym. Doskonale nadaje się do zrobienia rogalików z dżemem, których smakiem możesz cieszyć się podczas leniwego popołudnia w domowym zaciszu. A może przygotujesz kultowe jagodzianki? Za tym przysmakiem przepadają smakosze w każdym wieku! Ciasta użyj także do zrobienia francuskich rogalików z jabłkami – z apetytem zjesz je np. na drugie śniadanie.
Wolisz schrupać coś na słono? Nie ma problemu! Aromatyczne bułeczki z pesto z ciasta półfrancuskiego też wychodzą jak marzenie. Skosztuj spanakopity, czyli greckiej tarty, by wprowadzić południowy klimat do swojej kuchni.
Komentarze (0)