Półfrancuskie ciasto łączy w sobie wszystkie zalety ciasta drożdżowego oraz francuskiego. Z jednej strony jest miękkie i puszyste, z drugiej - delikatnie chrupiące. Doskonale sprawdza się jako podstawa różnorodnych bułeczek, rogalików i pasztecików, które podawać można w wersji słodkiej i wytrawnej. Dla każdego znajdzie się coś pysznego! Jak się robi ciasto półfrancuskie? Wszystkiego dowiesz się z naszych instrukcji.

Ciasto półfrancuskie drożdżowe krok po kroku

Zapewne większość z nas słyszała, że zrobienie wielowarstwowego ciasta francuskiego jest niezwykle pracochłonne – stąd zapewne popularność gotowych produktów, które wystarczy podzielić na porcje, wypełnić dowolnym farszem i wstawić do piekarnika. Przepis na ciasto półfrancuskie dedykujemy wszystkim kucharzom, którzy od początku do końca wolą przygotowywać swoje przysmaki samodzielnie. Przekonacie się, że w przypadku tego rodzaju ciasta wcale nie będzie tak trudno!

Składniki:

- 500 g mąki pszennej,

- 200 g masła,

- 250 ml mleka,

- 125 ml wody,

- 1 jajko,

- 30 g drożdży,

- 4 łyżki cukru.

Uwaga:

Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mleko i wodę również delikatnie podgrzej - mają być ciepłe, ale nie gorące. Jeśli zamierzasz połączyć ciasto półfrancuskie z wytrawnymi produktami, cukier zamień na odrobinę soli.

Ciasto półfrancuskie szybkie – sposób przygotowania:

  1. Drożdże dokładnie wymieszaj z wodą.
  2. Mąkę, mleko, jajko i cukier (lub sól) połącz w głębokiej misce, następnie wlej rozrobione z wodą drożdże i zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne. Gdy uzyskasz ten efekt, odłóż je na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Stolnicę podsyp niewielką ilością mąki, wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę i rozwałkuj tak, by przyjęło kształt prostokąta.
  4. Masło możesz jeszcze odrobinę podgrzać, by było miękkie i dało się bez trudu rozsmarować na cieście pędzelkiem.
  5. Zwiń boki ciasta do środka. Ten manewr jest potrzebny, by masło wniknęło do jego wnętrza.
  6. Ponownie rozwałkuj ciasto i posmaruj kolejną warstwą masła. Czynność powtarzaj aż zużyjesz całą porcję tłuszczu z przepisu.
  7. Na koniec ponownie rozwałkuj i pokrój półfrancuskie ciasto na kawałki w zależności od tego, do czego chcesz je wykorzystać.
  8. Po nałożeniu nadzienia, piecz w temperaturze 180-200°C przez 25 minut.

Zawijaj do woli!

Gdy wiesz już, jak zrobić ciasto półfrancuskie, sięgnij po swoje ulubione przepisy – idealnie smakuje ono z nadzieniem słodkim i wytrawnym. Doskonale nadaje się do zrobienia rogalików z dżemem, których smakiem możesz cieszyć się podczas leniwego popołudnia w domowym zaciszu. A może przygotujesz kultowe jagodzianki? Za tym przysmakiem przepadają smakosze w każdym wieku! Ciasta użyj także do zrobienia francuskich rogalików z jabłkami – z apetytem zjesz je np. na drugie śniadanie.

Wolisz schrupać coś na słono? Nie ma problemu! Aromatyczne bułeczki z pesto z ciasta półfrancuskiego też wychodzą jak marzenie. Skosztuj spanakopity, czyli greckiej tarty, by wprowadzić południowy klimat do swojej kuchni.