Na przyjęciu sylwestrowym sprawdzą się nie tylko smaczne i poręczne przekąski, ale również, idealne na zimę, potrawy podawane na gorąco. Aby ułatwić Ci przygotowania do powitania Nowego Roku, poniżej prezentujemy przykładowe menu sylwestrowe.

Sylwestrowe przystawki

W przykładowym menu sylwestrowym powinny znaleźć się przekąski. W ich przypadku sprawdza się prostota: im mniej składników, tym łatwiej będzie je przyrządzić i jeść. Zadbaj też o to, aby porcje były niewielkie. W tym roku postaw na minimalizm i przygotuj podstawowe hiszpańskie tapas, czyli przystawki klasycznie podawane w hiszpańskich barach. Możliwości ich przyrządzenia istnieje naprawdę wiele, a ich uniwersalnymi składnikami są pomidory (świeże i suszone), owoce morza (takie jak kalmary czy krewetki), jajka oraz oliwki. Te ostatnie możesz np. zamarynować z kolendrą. Wybierz zielone owoce, które mają intensywniejszy smak niż czarne i odstaw je na co najmniej dwie doby w starannie przyrządzonej zalewie. Jak przygotować tę smaczną przystawkę sylwestrową? Nic prostszego. Wystarczy, że zmiażdżysz w moździerzu kolendrę, dodasz do niej odsączone oliwki i zalejesz je miksem oliwy i soku z cytryny, który powinien zostać doprawiony świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sprawdź dokładny przepis na marynowane oliwki z kolendrą. Oprócz nich przygotuj również:

- Kanapeczki: klasycznie przyrządzane na kawałkach świeżego pieczywa lub na kukurydzianych nachosach. Wybierz ulubione dodatki i przygotuj smaczne oraz efektowne przekąski.

- Koreczki: ze względu na poręczność podawane na wielu przyjęciach. Wybrane owoce, warzywa, mięsa czy sery nadziej na wykałaczki i serwuj na dużej tacy, przystrojonej ziołami i listkami delikatnych sałat.

- Minitortille: warzywa i mięso, np. usmażone kawałki kurczaka zawiń w małe placki meksykańskiej tortilli i grilluj na specjalnej patelni. Podawaj ze smacznymi dipami, na przykład ostrym z drobno posiekanym chili.

Dania na ciepło

Na sylwestrowym przyjęciu powinny pojawić się również co najmniej dwie potrawy podawane na gorąco. Wybierz takie, które łatwo porcjować i odgrzewać. Świetnie sprawdzą się dania jednogarnkowe. Dobrym wyborem będą również wykwintne zupy, np. oryginalna zupa kukurydziana z chrupiącą chorizo. Pyszny, aksamitny krem podawany z chipsami przygotowanymi z klasycznej hiszpańskiej kiełbasy podasz zarówno na kolację, jak i na posiłek kończący przyjęcie sylwestrowe. Jako dodatek do tej potrawy wybierz gotowe chipsy kukurydziane lub takie, które przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy, że placki tortilli pokroisz na trójkąty podobnych rozmiarów i usmażysz je na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Będą równie smaczne sauté, co oprószone wybranymi przyprawami, np. suszonym chili w wersji pikantnej lub słodką papryką w łagodnej odsłonie. Sprawdź również inne propozycje dań na ciepło. Zobacz przykładowe menu sylwestrowe:

- Bigosy: mięsne lub warzywne; z kiszonej, świeżej lub z miksu różnych rodzajów kapusty; w wersji łagodnej lub pikantnej; z dodatkami mięsnymi lub warzywnymi – wybierz swój ulubiony wariant i przygotuj co najmniej dzień przed 31 grudnia.

- Gulasze: klasyczne węgierskie lub warzywne. Zadbaj o to, aby odpowiednio je doprawić, bowiem to właśnie przyprawy i zioła decydują o finalnym smaku. Podawaj na przykład z chrupiącą bagietką francuską.

- Zapiekanki: makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, mięsne i warzywne – możliwości wyboru jest wiele. Dokonaj go, kierując się preferencjami swoich gości i przygotuj smaczne danie, które w trakcie przyjęcia wystarczy włożyć do piekarnika i podawać po upieczeniu.

Sylwestrowe desery

Oprócz przystawek i dań podawanych na gorąco, w przykładowym menu sylwestrowym znajdziesz również smaczne desery. Upiecz ciasto o spójnej konsystencji, które łatwo da się porcjować lub przygotuj pyszne ciasteczka. Oprócz słodyczy podawanych na zimno, podać możesz również desery na ciepło. Tego roku wypróbuj czekoladowy fondant, czyli słodką przekąskę w formie poręcznych babeczek. Gotowy świetnie skomponuje się z kulką lodów waniliowych, drylowanymi wiśniami lub posypką z przesianego przez sito cukru pudru. Co ważne, masę na ten deser możesz przygotować wcześniej, wyłożyć ją do kokilek i upiec bezpośrednio przed planowanym podaniem. Wypróbuj również:

Zimowych pierników: z dużą ilością korzennych przypraw i dodatkiem naturalnego miodu. Wykrawaj je specjalnymi foremkami na cienko rozwałkowanym cieście.

Intensywnie czekoladowego brownie: ciasta, które po przekrojeniu zachowuje swoją formę. Umieść w nim orzechy, np. drobno posiekane włoskie, a na wierzchu rozsmaruj wybraną polewę lub oprósz całość równomiernie cukrem pudrem.

Klasycznych babeczek: wypieków nie tylko smacznych, ale również efektownie prezentujących się. Na ich wierzchu rozsmaruj gęsty krem, a na nim umieść wybrane dekoracje, m.in. kawałki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie menu na przyjęcie może być świetną rozrywką. Jeśli jednak zależy Ci na czasie, skorzystaj z naszego przykładowego menu sylwestrowego, które warto dostosować do gustu swoich gości. Weź pod uwagę to, co lubią najbardziej i zaplanuj idealnego Sylwestra. Szczęśliwego Nowego Roku!