Pyszne maślaki – przedstawiamy, jak je zamarynować krok po kroku

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Maślaki – cenione grzyby. Jak zamarynować maślaki?

O tym, że maślaki są jednymi z najbardziej popularnych i smacznych grzybów, wie chyba każdy. W Europie możemy znaleźć około 20 gatunków tych leśnych przysmaków. Najczęściej zbierane są jednak: maślaki zwyczajne oraz maślaki żółte. Jaki gatunek jest Waszym ulubionym? Jedno jest pewne – każdy z nich charakteryzuje się wyrazistym smakiem i doskonałym aromatem. Nic więc dziwnego, że grzybiarze robią z maślaków najróżniejsze przetwory i potrawy. Jeżeli chcecie cieszyć się ich smakiem cały rok, polecamy Wam, aby je zamarynować. Ten prosty proces pozwoli zachować grzyby w doskonałej formie i wydobyć z nich intensywny smak. Jak zamarynować maślaki? Poznajcie naszą sprawdzoną metodę!

Marynowanie maślaków – potrzebne składniki

Do przygotowania marynowanych maślaków, musicie zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Oto lista składników:

  • 1 kg maślaków
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 5 liści laurowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cebula
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
  • ½ łyżki soli
  • 1 łyżka ziarenek gorczycy

Jak marynować maślaki krok po kroku?

Zakupy zrobione? Jeżeli tak, to przyszedł czas na marynowanie tych znakomitych grzybów. Zaczynamy!

  1. Dokładnie umyjcie maślaki, usuńcie wszystkie zabrudzenia. Możecie przyciąć trzonki grzybów, ale nie jest to konieczne.
  2. Zalejcie grzyby zimną wodą z solą i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu gotujcie maślaki około 10 minut.
  3. Po ugotowaniu grzybów odcedźcie je i przepłukujcie maślaki zimną wodą.
  4. Pokryjcie dno każdego słoika plasterkami cebuli oraz podgotowanymi maślakami.
  5. Jak się marynuje maślaki? Pora na przygotowanie aromatycznej zalewy. Do garnka wlejcie ocet, wodę, liście laurowe, cukier, pieprz, sól oraz gorczycę. Całość gotujcie przez 5 minut.
  6. Dodajcie zalewę do słoików z maślakami, a następnie szczelnie je zakręćcie.
  7. Pasteryzujcie słoiki przez 20 minut, połóżcie je dnem do góry i poczekajcie, aż wystygną. Gotowe! Cieszcie się smakiem aromatycznych maślaków w dowolnym momencie.

Marynowanie maślaków – jak wykorzystać grzyby w Waszej kuchni?

Gdy ktoś zapyta Was, jak marynować grzyby maślaki, z pewnością możecie zarekomendować poznany sposób. Jesteście już praktycznie specjalistami w tej dziedzinie. Poznajcie nasze propozycje na przepisy z tymi pysznymi grzybami.

Co powiecie na pyszną przystawkę, jaką jest szpinak z czosnkiem i aromatycznymi grzybami? My polecamy Wam dodanie marynowanych maślaków. Pycha!

Aromatyczna zupa z maślaków to znakomita propozycja na rodzinny obiad. Przygotujcie ją dla swoich bliskich, a z pewnością poproszą Was o recepturę. Jeżeli będziecie gościć samych grzybiarzy, to możecie również zaserwować drugie danie z podobnych składników. Z pewnością posmakuje im aromatyczne risotto z grzybami. Pycha!

A gdy zbliża się impreza, to trzeba pomyśleć o smacznych przekąskach. Przygotujcie gryczane wrapy – smaczne i proste. Obok tych małych tortilli połóżcie kanapki z szynką na imprezę. Chyba domyślacie się, jaki dodatek będzie pasował do tych przekąsek? Oczywiście, że marynowane maślaki. Nie może ich zabraknąć na Waszym przyjęciu. Smacznego!