Pyszne maślaki – przedstawiamy, jak je zamarynować krok po kroku
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Maślaki – cenione grzyby. Jak zamarynować maślaki?
O tym, że maślaki są jednymi z najbardziej popularnych i smacznych grzybów, wie chyba każdy. W Europie możemy znaleźć około 20 gatunków tych leśnych przysmaków. Najczęściej zbierane są jednak: maślaki zwyczajne oraz maślaki żółte. Jaki gatunek jest Waszym ulubionym? Jedno jest pewne – każdy z nich charakteryzuje się wyrazistym smakiem i doskonałym aromatem. Nic więc dziwnego, że grzybiarze robią z maślaków najróżniejsze przetwory i potrawy. Jeżeli chcecie cieszyć się ich smakiem cały rok, polecamy Wam, aby je zamarynować. Ten prosty proces pozwoli zachować grzyby w doskonałej formie i wydobyć z nich intensywny smak. Jak zamarynować maślaki? Poznajcie naszą sprawdzoną metodę!
Marynowanie maślaków – potrzebne składniki
Do przygotowania marynowanych maślaków, musicie zaopatrzyć się w niezbędne produkty. Oto lista składników:
- 1 kg maślaków
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 5 liści laurowych
- 4 łyżki cukru
- 1 cebula
- 10 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
- ½ łyżki soli
- 1 łyżka ziarenek gorczycy
Jak marynować maślaki krok po kroku?
Zakupy zrobione? Jeżeli tak, to przyszedł czas na marynowanie tych znakomitych grzybów. Zaczynamy!
- Dokładnie umyjcie maślaki, usuńcie wszystkie zabrudzenia. Możecie przyciąć trzonki grzybów, ale nie jest to konieczne.
- Zalejcie grzyby zimną wodą z solą i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu gotujcie maślaki około 10 minut.
- Po ugotowaniu grzybów odcedźcie je i przepłukujcie maślaki zimną wodą.
- Pokryjcie dno każdego słoika plasterkami cebuli oraz podgotowanymi maślakami.
- Jak się marynuje maślaki? Pora na przygotowanie aromatycznej zalewy. Do garnka wlejcie ocet, wodę, liście laurowe, cukier, pieprz, sól oraz gorczycę. Całość gotujcie przez 5 minut.
- Dodajcie zalewę do słoików z maślakami, a następnie szczelnie je zakręćcie.
- Pasteryzujcie słoiki przez 20 minut, połóżcie je dnem do góry i poczekajcie, aż wystygną. Gotowe! Cieszcie się smakiem aromatycznych maślaków w dowolnym momencie.
Marynowanie maślaków – jak wykorzystać grzyby w Waszej kuchni?
Gdy ktoś zapyta Was, jak marynować grzyby maślaki, z pewnością możecie zarekomendować poznany sposób. Jesteście już praktycznie specjalistami w tej dziedzinie. Poznajcie nasze propozycje na przepisy z tymi pysznymi grzybami.
Co powiecie na pyszną przystawkę, jaką jest szpinak z czosnkiem i aromatycznymi grzybami? My polecamy Wam dodanie marynowanych maślaków. Pycha!
Aromatyczna zupa z maślaków to znakomita propozycja na rodzinny obiad. Przygotujcie ją dla swoich bliskich, a z pewnością poproszą Was o recepturę. Jeżeli będziecie gościć samych grzybiarzy, to możecie również zaserwować drugie danie z podobnych składników. Z pewnością posmakuje im aromatyczne risotto z grzybami. Pycha!
A gdy zbliża się impreza, to trzeba pomyśleć o smacznych przekąskach. Przygotujcie gryczane wrapy – smaczne i proste. Obok tych małych tortilli połóżcie kanapki z szynką na imprezę. Chyba domyślacie się, jaki dodatek będzie pasował do tych przekąsek? Oczywiście, że marynowane maślaki. Nie może ich zabraknąć na Waszym przyjęciu. Smacznego!
Komentarze (0)