Rabarbar – jak go przechowywać zimą jako dodatek do ciasta?
Rabarbar, znany również pod nazwą rzewień, wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Warzywo to ma wielu zwolenników. Wcale nas to nie dziwi. Niestety właściwościami świeżego warzywa możemy cieszyć się jedynie parę miesięcy w roku. Okres zbioru rabarbaru przypada bowiem na maj i czerwiec. Czy istnieje sposób, aby zachować ten doskonały smak na dłużej? Jak przechowywać rabarbar zimą? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Rabarbar – warzywo o ciekawym smaku
Rabarbar to warzywo o ciekawym smaku i równie interesującym wyglądzie! Jego pędy nadziemne osiągają nawet 1,5 m, a ogonki liściowe wyróżnia intensywna, różowa barwa. Właściwościami rabarbaru możemy cieszyć się jednak przez krótki okres. O ile w maju i czerwcu stragany pękają w szwach od ilości tego warzywa, to w późniejszych miesiącach jest go coraz mniej. Jak temu zaradzić? Całe szczęście z pomocą przychodzą zimowe przetwory. Przygotowaliśmy kilka sprawdzonych metod, dzięki którym rabarbar będzie występować w Waszym menu przez cały rok.
Rabarbar na zimę do ciasta – mrożenie
Lubicie piec ciasta z dodatkiem rabarbaru? Jeżeli tak, to koniecznie zaopatrzcie się w zapas tego warzywa na zimę. Z pomocą przyjdzie zamrażarka, dzięki której przedłużycie świeżość rabarbaru nawet o kilka miesięcy! Jak przechowywać to warzywo w urządzeniu chłodzącym? Zacznijcie od umycia i osuszenia rabarbaru. Następnie pokrójcie warzywo na mniejsze części i wyłóżcie na desce kuchennej. Zamroźcie rabarbar w takiej formie, dzięki czemu będziecie mieć pewność, że kawałki się nie skleją. Po kilku godzinach przełóżcie warzywo do foliowych woreczków. Gotowe! Wyjmijcie rabarbar w dowolnym momencie i upieczcie ulubione ciasto. Smacznego!
Mrożenie przetworów z rabarbaru
Jak przechować rabarbar na zimę do ciasta? Wiecie już, że możecie zamrozić surowe warzywo. Do przygotowania ciasta często używamy jednak rabarbaru w cukrze. Czy można włożyć go do zamrażarki w takiej formie? Oczywiście, że tak! Umyjcie rabarbar, pokrójcie go na kawałki i kładźcie w pojemnikach warstwami. Najpierw ułóżcie warzywa, a potem posypujcie je cukrem, aż zapełnicie całe opakowanie. Gotowe! Doskonałym sposobem na zachowanie właściwości rabarbaru będzie również zrobienie przetworów. Co powiecie na dżem z rabarbaru? Wykonacie go w kilka chwil, a w zimie wyciągniecie słoiczek i dodacie przetwór do ulubionych wypieków lub naleśników. Spróbujecie?
Rabarbarowe przepisy
Gdy ktoś zapyta Was, jak przechowywać rabarbar, odpowiecie bez żadnego problemu. Zobaczcie nasze przepisy na pyszne wypieki z tym warzywem. Zaczynamy!
Placek z rabarbarem to klasyka, która zawsze dobrze się sprawdza. Posypcie wierzch ciasta cukrem pudrem i gotowe. Zaserwujcie ten wypiek swoim gościom.
Każdy fan słodyczy musi spróbować tego znakomitego ciasta z rabarbarem i budyniem. Wiecie już, jak mrozić to warzywo, dlatego możecie wykonać przepis w dowolnym miesiącu. Nawet w zimie! Równie dobrze smakuje kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Nikt się mu nie oprze!
Fani słonych potraw, nie zapomnieliśmy o Was! Spróbujcie naszego przepisu na sałatkę z rabarbarem. To dobra opcja na szybki obiad lub kolację. Udanego gotowania i smacznego!
Komentarze (0)