Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki z pysznym farszem. Ciekawy kwadratowy kształt i cienkie ciasto szybko zasłynęły również na całym świecie. Znajdziemy je w wersji na słono, ale również na słodko! Z czym podawać ravioli? Jakie dodatki sprawdzą się do pierożków z serem, a jakie do pierożków z mięsem? Rozwiewamy wątpliwości! Razem z nami zostaniecie specjalistami od ravioli.

Z czym jeść ravioli – farsz

Z czym podawać pierożki ravioli? Ten przysmak może być nadziewany różnymi składnikami. Jednym z klasycznych farszów jest szpinak z ricottą. To znakomite połączenie, które świetnie komponuje się z delikatnym ciastem pierożków. Kochają je również fani mięsnych potraw. Co powiecie na ravioli z szynką zwaną ‘prosciutto’? To znane, włoskie połączenie, które podbija serca największych smakoszy. Propozycji jest znacznie więcej, na rynku znajdziecie również ravioli z grzybami, serami, a nawet owocami morza.

Ravioli, z czym podawać – sosy

Pyszne ravioli to połowa sukcesu, liczy się również to, czym oblejecie ten przysmak. Doskonale sprawdzą się aromatyczne sosy, które sprawią, że potrawa będzie bardziej soczysta. Możecie zdecydować się na włoską klasykę. Polejcie ravioli sosem ze świeżych pomidorów! To wyjątkowo smaczne połączenie, które nie może Was zawieść.

Pierożki świetnie komponują się z kremowymi sosami, w szczególności polecamy Wam delikatny dip serowy. Ravioli z serem, z czym podawać? Co powiecie na beszamel? Ten biały sos to świetny towarzysz włoskich pierogów z farszem serowym.

Ravioli i dodatki

Ravioli z mięsem, z czym podawać? Możecie dodać pierożki do zupy, np. rosołu. Bulion z ravioli to popularne na całym świecie połączenie, które występuje w wielu restauracjach. Doskonale sprawdzi się rosół warzywny lub z kury.

Ravioli z grzybami, z czym podawać? Ten rodzaj pierożków ma bardzo wyrazisty smak, dlatego trzeba poważnie zastanowić się nad doborem dodatków. My polecamy Wam roztopione masło i płatki parmezanu. Nie musicie przygotowywać sosu, ponieważ w tym przypadku prostota zagwarantuje Wam najlepszy smak. Rozpuszczony tłuszcz sprawdzi się również do innych rodzajów ravioli.

Ravioli w 10 minut

Z czym podawać ravioli w wersji na szybko? W sklepach znajdziecie mnóstwo produktów, które dobrze komponują się w towarzystwie pierożków. Pierwszym z nich jest pesto, możecie wybrać wersję paprykową, pomidorową lub bazyliową. To propozycja, która doskonale sprawdzi się dla osób lubiących szybkie rozwiązania.

Możecie również skorzystać z passaty, czyli charakterystycznego przecieru pomidorowego. Podgrzejecie ją w kilka minut, a Wasze ravioli zyska dodatkowy aromat i smak.

Przygotuj z nami ravioli!

Wiecie już wszystko na temat ravioli oraz znacie sposoby na to, z czym je podawać. Nie zostawiamy Was jednak bez smacznych przepisów, które powinny znaleźć się w menu. Włoskie pierożki to doskonały pomysł na przystawkę, obiad i kolację, dlatego zachęcamy Was do kuchennych eksperymentów!

Co powiecie na ravioli ze szparagami? Musimy przyznać, że to naprawdę smaczne połączenie! Warto jednak ulepszyć go kremowym sosem beszamelowym. To wyśmienita propozycja na wystawny obiad lub romantyczną kolację.

Niestandardowe podanie włoskich pierożków? Polecamy Wam ravioli zapiekane z ricottą. Kremowy ser znakomicie komponuje się z delikatnym ciastem pierogów. Jeżeli lubicie łagodne potrawy, to nasz kolejny przepis nie może Wam nie zasmakować. Ravioli w kremowym sosie serowym to wyjątkowo pyszna alternatywa dla zapiekanki makaronowej. Smacznego!