Rodzaje makaronu – jaki makaron wybrać?
Makarony mogą być bazą prostego obiadu, przygotowywanego w kilkanaście minut. Mogą być również ważnym składnikiem bardziej wyszukanych dań, odpowiednich na specjalne okazje. Jedno jest pewne – selekcja makaronu nie powinna być dziełem przypadku. Każdy typ ma swoje właściwości i przeznaczenie, które nie pozostają bez wpływu na smak całego posiłku.
Grunt to jakość – ogólne zasady
Zanim zagłębimy się szczegółowo w świat makaronów, poznajmy podstawowe reguły, którymi warto kierować się w czasie zakupów.
- Po pierwsze: makaron w opakowaniu nie powinien być połamany i pokruszony. To wyraźnie świadczy o jego kiepskiej jakości.
- Po drugie: jednolita barwa makaronu to podstawa. Białe plamki powinny wzbudzić naszą czujność i zachęcić do poszukiwania innej paczki.
- Po trzecie: nawet makaron jajeczny nie powinien wyróżniać się jaskrawo-żółtym kolorem. Stanowi to sygnał, że dla podkręcenia koloru użyto nie żółtek, a barwników w postaci kurkumy lub beta-karotenu.
Jaki makaron wybrać? Kształt ma znaczenie
Świderki, kolanka, kokardki – rodzaje włoskiego makaronu potrafią zamienić zwykły posiłek w niebanalnie wyglądającą ucztę. Zróżnicowanie kształtów powszechnie lubianej pasty ma nie tylko wzbogacać wygląd dań, ale przede wszystkich ich smak. Włosi są w stanie wymienić przynajmniej kilkadziesiąt różnych nazw dla swoich produktów. Przygotowaliśmy kilka podpowiedzi, aby rodzaje makaronu włoskiego nikogo nie przyprawiały o zawrót głowy. Jaki makaron do spaghetti będzie odpowiedni?
Krótkie i cienkie makarony nadają się do zup oraz lekkich sosów.Dłuższe i płaskie – np. tagliatelle – stworzone zostały do bardziej kremowych sosów z niewielką ilością dodatków.Długie i niezbyt grube, zwłaszcza spaghetti, doskonale łączą się z cięższymi, bardziej gęstymi sosami. Stąd zapewne popularność łączenia ich z sosem carbonara.Gęste, obfite sosy i potrawy mogą być podawane również z penne. Makarony z dziurką wypełnione smakowitymi dodatkami są uwielbiane w wielu domach.Duże makarony, w których można umieścić dowolne nadzienie, nadają się do zapiekania. Prym w tej dziedzinie wiodą cannelloni – szerokie rurki, conchiglioni – duże muszle oraz charakterystyczne płaty lasagne.Krótkie rodzaje o efektownych kształtach są znakomite do sałatek. Popularne świderki – fusilli, kokardki – farfalle, małe muszelki – conchiglie świetnie łączą się z dressingiem i pozostałymi składnikami. Nie sprawiają problemów przy nakładaniu kolejnych porcji.
Rodzaje makaronu – różnice w składach
Rodzaje makaronu różnią się od siebie nie tylko wielkością i kształtem, ale także sposobem produkcji oraz składem. Najczęściej wybieramy pomiędzy pszennymi i żytnimi. Te drugie są ciemniejsze. Mają też bardziej wyrazisty smak, do którego nie każdy jest przekonany od razu. Makarony pełnoziarniste zawierają więcej cennych substancji, w tym błonnika, białka, witamin z grupy B, żelaza oraz magnezu. W sklepach coraz częściej można znaleźć makarony produkowane z innych gatunków zbóż. Warto spróbować gryczanego, orkiszowego, owsianego czy kukurydzianego.
Makaron na każdą okazję
Możliwości tworzenia smakowitego farszu do makaronu jest mnóstwo, a cannelloni z tuńczykiem to jedna z najbardziej apetycznych. Jeśli potrzeba efektownego dania na przyjęcie, muszle nadziewane warzywami sprawdzą się świetnie. Ich wygląd i smak są pierwszorzędne. W ramach imprezowej przekąski warto podać także sałatkę makaronową z szynką. Jeśli zostanie nadprogramowa porcja, nada się idealnie na lunch do pracy. Z kolei makaron zapiekany z serem i szynką to doskonały pomysł na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Pamiętajmy, że makaron to nie tylko włoskie specjały! Kuchnia azjatycka z makaronem ryżowym, kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym na czele, też ma do zaoferowania mnóstwo smaku.
Komentarze (0)