Rodzaje mięs – jakie są wykorzystywane w kuchni i do czego?
Mnogość potraw, które możecie przygotować we własnej kuchni, jest ogromna. Podobnie jak liczba rodzajów mięs. Filet, karkówka, skrzydełko… Jeśli na tym kończy się Wasza wiedza na temat rodzajów mięs wykorzystywanych w kuchni, to w tym artykule opowiemy Wam o wielu innych.
Jakie są rodzaje mięsa?
Termin „rodzaje mięsa” jest bardzo nieprecyzyjny, ponieważ ten produkt odzwierzęcy można podzielić według wielu kategorii. Doskonale obrazuje to podział na określone części mięśni np. podudzie, karkówka czy np. podroby, czyli np.: wątroba, płuca nerki. Jednak to nie jedyny podział.
Rodzaje mięs – podział ogólny
Jednym z powszechniej używanych podziałów mięsa jest klasyfikacja go ze względu na to, które zawiera tkankę kostną i nie. Wtedy mówi się o mięsie z kością lub bez kości. Doskonałym przykładem mięsa z kością są np. żeberka, które podaje się z sosem barbecue w wielu amerykańskich restauracjach. Z kolei mięso bez kości to np. zwyczajna pierś z kurczaka.
Rodzaje mięsa – białe i czerwone
Kolejny, zapewne lepiej znany Wam podział, to ten na mięso „białe” i „czerwone”. Kryterium oceny mięsa wyznacza zawartość mioglobiny we włóknach mięśniowych.
Do mięsa czerwonego można zaliczyć:
- Wieprzowinę
- Wołowinę
- Baraninę
- Dziczyznę
- Strusinę
Z kolei mięso białe to np.:
- Drób
- Króliki
- Ryby
- Owoce morza
Podział ten nie jest jednak ostateczny, co w praktyce oznacza, że mięso przyporządkowuje się do określonej kategorii po zawartości mioglobiny, a nie gatunku zwierzęcia, z którego je pozyskano.
Gatunki mięsa – najczęściej stosowany podział
Najczęstszym podziałem na rodzaje jest jednak ten wykorzystujący termin „gatunków mięsa”, gdzie wyróżnia się:
- Wieprzowinę
- Wołowinę
- Drób
- Baraninę
- Cielęcinę
- Jagnięcinę
- Dziczyznę
- Ryby
Warto również podkreślić, że nazwy określonych części mięsa z jednego gatunku zwierząt również będą się od siebie różnić. Podział ten znajdziecie poniżej.
Rodzaje mięsa wołowego
- Karkówka – dalsza część karku
- Szponder – środkowa część partii piersiowej
- Mostek – dolna części partii piersiowej
- Rozbratel – mięso z kością z górnej partii piersiowej
- Antrykot – tylny odcinek górnej partii piersiowej ćwierćtuszy
- Polędwica – cały mięsień lędźwiowy wewnętrzny
- Żeberka – żebra
- Łata – część brzuszna ćwierćtuszy tylnej
- Łopatka – górna część kończyny przedniej i łopatki
- Udziec – mięso z uda
- Pręga – środkowa część kończyny przedniej
Rodzaje mięsa drobiowego
Drób można podzielić na pochodzący od kur, indyków, gęsi oraz kaczek. W sprzedaży można go dostać w postaci:
- Tuszek – wszystkie elementy mięsne
- Podrobów – np. wątróbka, żołądki, serca
- Piersi
- Skrzydełek
- Podudzi
Indyk – rodzaje mięsa
Mięso indyka dostępne w sklepach można nabyć w postaci:
- Korpusu z indyka
- Skrzydełek
- Szyi
- Udźca
- Piersi – filety, polędwiczki
- Żołądków indyczych
- Wątróbki
- Serca
Rodzaje mięs – podsumowanie
Jak widzicie, rodzajów mięsa jest naprawdę bardzo dużo. Co najlepsze, z każdego z nich można przygotować bardzo smaczne dania. Jeśli szukacie inspiracji na to, jak wykorzystać mięso, to zapraszamy do naszych przepisów. Może skusicie się na aromatyczną baraninę z warzywami? Doskonałym pomysłem na obiad będzie również kaczka z sosem śliwkowym. Sprawdźcie także przepis na duszoną karkówkę w sosie własnym i wybierzcie swój ulubiony rodzaj mięsa.
Komentarze (0)