Rodzaje serów – żółtych, białych i pleśniowych. Jakie wyróżniamy?
Pikantny, słodki, twardy, miękki, pleśniowy… aż trudno uwierzyć, że z mleka można wytworzyć tak wiele różnorodnych serów! Większość z nich najlepiej smakuje bez żadnych dodatków, inne z kolei doskonale podkreślają smak tak znanych na świecie potraw jak pizza, zapiekanki czy fondue. Które rodzaje serów najbardziej lubicie – żółte, białe a może góralskie?
Serowe przysmaki
Sery to produkty spożywcze będące pochodnymi mleka i składającymi się głównie z tłuszczu oraz białka. Historia ich produkcji sięga około 10000 lat wstecz kiedy to najpierw w Iranie, a później w innych rejonach świata rozpoczęto hodowlę owiec, kóz i bawołów. Kolejną fazą produkcji sera było odkrycie enzymów, dzięki którym mleko dzieliło się na skrzep i serwatkę. Starożytni Rzymianie udoskonalili umiejętności wytwarzania serów, które z czasem umożliwiały zwiększenie ich różnorodności. Obecnie istnieje około 4000 gatunków które dzieli się ze względu na użyte mleko, zawartość tłuszczu, czas dojrzewania, konsystencję czy sposób wytwarzania. Dzięki temu można poznać różne rodzaje serów twarogowych, żółtych, pleśniowych czy podpuszczkowych.
Różne rodzaje serów żółtych
Wśród wielu gatunków produktów nabiałowych największą popularnością cieszą się rodzaje serów podpuszczkowych półtwardych i twardych o różnych odcieniach żółci. Wyróżniają się one nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także dużą zawartością wapnia, białka oraz witamin z grupy B, takich jak ryboflawina i B12. Aby ułatwić wybór i zakup odpowiednich rodzajów serów żółtych, podzielono je na poszczególne typy:
Szwajcarski – długo dojrzewa, ma duże dziury i cechuje się delikatną słodyczą (Emmental, Radamer, Masdamer).Holenderski – praktycznie nie ma oczek i jest bardzo łagodny (Gouda, Edam).Szwajcarsko-holenderski wyróżnia się dużą ilością małych dziurek oraz wyrazistym smakiem (Tylżycki, Salami).Rodzaje serów włoskich dojrzewają bardzo długo są twarde, nieraz kruche i bez oczek (Parmezan, Grana Padano).Angielski – nie ma dziur, wyróżnia się dość łagodnym, maślanym smakiem (Cheddar).
Wśród dość długiej listy typów warto również oddzielić rodzaje ostrych serów żółtych, do których należy m.in. Gruyere, Tilsiter.
Popularne rodzaje serów białych
Sery białe i twarogowe należą do grupy serów kwasowych, miękkich i niedojrzewających, a ich podział z reguły jest zależny od zawartości tłuszczu. Mają łagodny, lekko kwaskowaty smak oraz kremową konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie na kanapce. Do grupy serów kwasowych oprócz popularnego twarożku zaliczany jest np. mascarpone wchodzący w skład pysznego tiramisu, delikatna ricotta będąca doskonałym składnikiem mięciutkich ravioli ze szpinakiem albo idealny na kanapki cottage cheese o ziarnistej konsystencji.
Wyjątkowe rodzaje serów pleśniowych
Pokryte delikatnym porostem albo wypełnione błękitną czy zielonkawą pleśnią sery należą do jednych z najbardziej lubianych i docenianych spośród całego serowego nabiału. Ich charakterystyczny, nieraz pikantny smak oraz wyrazisty aromat sprawiają, że są to nie tylko doskonałe rodzaje serów na deskę serów, ale również składniki wielu wyśmienitych potraw. I tak na przykład mając pod ręką gorgonzolę przygotujecie znakomite grzanki z grillowaną gruszką i rukolą, wyśmienite duszone piersi kurczaka z pieczarkami albo wołowo-wieprzowe szaszłyki na ostro serwowane z gęstym dipem serowym. Z kolei pokryty aksamitną pleśnią camembert świetnie nadaje się do zapiekania lub na grilla, dlatego warto wypróbować przepisy na ser panierowany z sosem jagodowym albo owinięty boczkiem i grillowany na ruszcie.
Twarde i miękkie sery góralskie
Pachnące dymem oscypki, delikatny bundz i słona bryndza to tylko niektóre rodzaje serów góralskich wytwarzane z mleka krowiego, owczego lub mieszanego, kojarzące się przede wszystkim z tradycyjnymi wyrobami podhalańskimi. Można je spożywać na surowo, z dodatkiem świeżego pieczywa lub jako składnik różnych potraw. Warto poznać przepisy na dania z oscypkiem wędzonym, który nie tylko nadaje innym składnikom wyjątkowego smaku, ale także pod wpływem temperatury staje się miękki i kremowy. Już jeden uwędzony serek wystarczy by przygotować znakomite ziemniaczane przekładańce po zakopiańsku z dużą ilością warzyw, chrupiące placki ziemniaczane albo przepyszną sałatkę z kurkami, grillowanym serem i żurawiną. Smacznego!
Komentarze (0)