Rolada śląska – przepis z kluskami. Jak zrobić?
Przepyszna prawdziwa rolada śląska z kluskami i modrą kapustą to jedno z najbardziej znanych oraz lubianych dań tradycyjnej kuchni śląskiej, słynącej z wyrazistych, zdecydowanych smaków. Samo przygotowanie roladek nie jest skomplikowane, lecz zawinięcie mięsa może zajmować trochę czasu. Jednak naprawdę warto, ponieważ danie prezentuje się i smakuje rewelacyjne!
Śląska rolada wołowa czy wieprzowa?
Do najpopularniejszych dań kuchni śląskiej, oprócz takich przysmaków, jak kwaskowaty żurek śląski, pachnąca skwarkami ciapkapusta czy delikatne karminadle z mielonego mięsa, najbardziej znane są rolady zawierające w środku kawałek wędzonego boczku, kiszonego ogórka, białej cebuli oraz gotowanego na twardo jajka. Zarówno rolada śląska wieprzowa, jak i wołowa w wyniku długiego duszenia oraz dodania musztardy nabiera kuszącego aromatu, dużej kruchości i staje się wyjątkowo miękka, zachowując przy tym we wnętrzu całą wilgoć i smak.
Rolada śląska – przepis na pyszne danie
Niemal każdy miłośnik dobrej, domowej kuchni wie, że przepis na śląską roladę należy do łatwiejszych, a najważniejszym warunkiem udanej potrawy jest wybranie składników najlepszej jakości. Ponadto do przyrządzenia potrawy przyda się duża patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, garnek z przykrywką, w którym będzie można dusić sztuki mięsa oraz sznurek, nić lub wykałaczki niezbędne do zawijania roladek.
- 4 średniej wielkości plastry wołowiny (np. z udźca) lub schabu wieprzowego rozbijcie na cienkie kotlety. Aby zapobiec rozpryskiwaniu fragmentów mięsa, wcześniej przykryjcie mięso kawałkiem foli spożywczej.
- Każdy kawałek oprószcie solą oraz drobno mielonym czarnym pieprzem.
- Na talerzu przygotujcie składniki, które trafią do środka rolady – pokrojony na mniejsze kawałki ogórek kiszony, surowy wędzony boczek podzielony na słupki, siekana biała cebula i opcjonalnie ugotowane na twardo jajko podzielone na ćwiartki. Do kubka włóżcie nici, którymi będziecie zawijać rolady.
- Dokładnie rozbity płat mięsa wysmarujcie dokładnie łyżeczką musztardy sarepskiej, w jednej części ułóżcie ogórka, boczek, cebulę i jajko. Całość ciasno zwijajcie w zgrabne roladki i owijajcie nicią, która zapobiegnie wypłynięciu zawartości podczas duszenia.
- Na patelni podgrzejcie około 2 łyżki oleju. Obtoczone w mące pszennej rolady obsmażcie z każdej strony na złoty kolor.
- Gotowe sztuki przełóżcie do rondla czy garnka, podlejcie wodą, dodajcie liść laurowy, kulkę ziela angielskiego i duście pod przykryciem na niewielkim ogniu, obracając od czasu do czasu.
- Gdy rolady staną się miękkie, wyciągnijcie je na płaski talerz, a z pozostałego w garnku wywaru zróbcie sos – łyżkę mąki zmieszajcie z połową szklanki zimnej wody oraz łyżką musztardy sarepskiej, wlejcie do garnka i dokładnie wymieszajcie. Gotowy sos powinien być dość gęsty i gładki.
- Z lekko przestudzonych rolad ostrożnie ściągnijcie nici lub wykałaczki.
- Podawajcie na gorąco wraz z kluskami śląskimi i wybraną surówką, np. z czerwonej kapusty.
Z czym śląskie rolady smakują najlepiej?
Rolada śląska to potrawa, która się świetnie sprawdzi nie tylko na niedzielny posiłek, ale także ważne uroczystości rodzinne, jak np. komunia, rocznica ślubu czy urodziny. Takie dania obiadowe prezentują się dokładnie tak samo, jak smakują – wykwintnie i apetycznie. Nieodłącznym elementem rolad są śląskie kluski robione z ugotowanych i dokładnie ubitych ziemniaków oraz skrobi ziemniaczanej, gotowane krótko we wrzącej osolonej wodzie.
Ważnym składnikiem potrawy jest również modra kapusta, duszona z dodatkiem cebuli, startego jabłka oraz przypraw tak długo, dopóki nie stanie się miękka. Do potrawy świetnie pasują również inne dodatki, takie jak kremowa sałata z jajkiem, kwaskowata kapusta kiszona duszona, a nawet aromatyczne buraczki zasmażane podawane na ciepło. Smacznego!
Komentarze (0)