Rumpuć – zupa. Przepis. Co to jest?

Czym jest i jak powstaje rumpuć? To lokalne danie wywodzące się z kuchni wielkopolskiej przypadnie do gustu smakoszom potraw jednogarnkowych.

Co to jest rumpuć?

Rumpuć jest potrawą pochodzącą z lokalnej kuchni Wielkopolski. To rodzaj zupy przygotowywanej z mięsa i warzyw. Rumpuć określany również jako „ajntopf” wywodzi się z czasów, kiedy zupy były podstawowym elementem diety. Danie można przygotowywać o każdej porze roku, w zależności od dostępności sezonowych składników. Latem w przepisie pojawia się dodatek fasolki szparagowej i kalarepy, a zimą do zupy rumpuć wrzuca się kapustę i kaszę jęczmienną. Niektórzy dodają do niej mięso, inni natomiast przygotowują to danie w wersji wegetariańskiej. Rumpuć ma też swoje święto – każdego roku we wrześniu w Rokietnicy w Wielkopolsce przygotowuje się tę zupę z okazji lokalnej uroczystości.

Zupa rumpuć – przepis

W przepisie na rumpuć występuje wołowina, wędzony boczek, kapusta biała i kiszona, ziemniaki, marchew, jabłka, przecier pomidorowy, masło i przyprawy. Jeśli planujecie przygotowanie zupy rumpuć, do garnka z wodą dodajcie kilogram pokrojonej w kostkę wołowiny, 30 g przesmażonego na patelni boczku oraz 2 podsmażone cebule. Następnie pół kilograma kiszonej kapusty, 1/4 małej główki poszatkowanej białej kapusty, 2-3 duże marchewki, pół kilograma pokrojonych w kostkę ziemniaków, a także kawałki kwaśnego jabłka i kilka łyżek przecieru pomidorowego. Wszystkie składniki gotujcie do zmięknięcia, a na koniec przyprawcie zupę pieprzem, kminkiem i natką pietruszki.