Ryba amur – jak smakuje? Czy ma dużo ości i czy sprawdzi się na Wigilię?

Od zawsze ryby były ważną częścią polskiej kuchni. Pojawia się w niej wiele różnorodnych gatunków. Każdy z nich ma inne walory smakowe. A jakie miejsce w polskiej kuchni zajmuje ryba amur? Kiedy warto ją podać i jak przyrządzić? Jak smakuje ryba amur? Poznajcie jej właściwości!

Amur ryba – co to za gatunek?

Ryba amur to w świadomości Polaków gatunek prawie nieznany. Na tereny naszego kraju został sprowadzony ze wschodu w okolicy XVI wieku. Jest on spokrewniony z naszym rodzimym polskim karpiem. Dorosłe osobniki osiągają nawet 150 cm długości oraz mogą ważyć nawet do 50 kg. W ich jadłospisie przeważa roślinność wodna i zooplankton. Dzięki swoim rozmiarom jest chętnie łowiona przez wędkarzy.

Ryby te bytują w wodach słodkowodnych. Najłatwiej spotkać je w jeziorach, stawach i innych płytkich zbiornikach. Bardzo często występują na danym terenie razem z karpiem. Mają one bardzo podobne wymagania siedliskowe.

Ryba amur – jak smakuje?

Choć ryba ta cieszy się mniejszą popularność od innych, nie jest to związane z jej smakiem. Więc czy amur jest dobry? Uchodzi ona wręcz za jedną ze smaczniejszych ryb, którą można złowić w Polsce.

Ryba amur smak ma bardzo podobny do swojego „brata” karpia. Po przygotowaniu jej mięso jest białe, kruche i delikatne. Podobnie jak karpie chłonie ona również zapach mułu. Bez trudu jednak można się go pozbyć, mocząc rybę w mleku z pieprzem i czosnkiem lub marynując w cebuli.

Czy amur ma dużo ości?

Ości to ta część ryby, której możecie obawiać się najbardziej. Niektóre gatunki mają je bardzo niewielkie i trudne do znalezienia. Połknięcie takiej ości może skutkować m.in. zranieniem przełyku. Na szczęście rodzina karpiowatych, do których zaliczamy amura, cechuje się tym, że ich ości są duże, grube i twarde. Pomimo że jest ich sporo, to bez trudu można je wyjąć z mięsa. Znacząco ułatwia to przygotowanie oraz jedzenie tej ryby.

Ryba amur na Wigilię. Czy to dobry wybór?

Trudno wyobrazić sobie Wigilię i święta bez chociaż jednej ryby. Podawane są one na wiele różnych sposobów np. ryba po grecku. Wręcz kultowy i chyba najbardziej zakorzeniony w polskiej tradycji jest wigilijny karp, także karp po żydowsku. Również nic nie stoi na przeszkodzie by na tej wyjątkowej kolacji, pojawił się amur. Można przyrządzić i podać go, jako osobne danie lub zastąpić karpia. Są to ryby o bardzo podobnym smaku, dlatego świetnie się nawzajem zastępują.

Jak przyrządzić rybę amur?

Mięso tej wyjątkowej ryby można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Ryba amur świetnie nadaje się do duszenia, gotowania, pieczenia czy wędzenia. Można podać ją w postaci rybnej potrawki czy zupy. Wiele pomysłów na dania z rybami znajdziecie na naszej stronie internetowej.

Ryba amur – czy jest smaczna? Przygotujcie ją i przekonajcie się o tym!

Ryby to bardzo przyjemne w smaku produkty, które warto włączyć do diety. Istnieje wiele gatunków ryb, których warto spróbować. Jedną z nich jest właśnie amur. Mamy nadzieję, że udało nam się zachęcić Was do jej spróbowania. Wypróbujcie jeden z naszych rybnych przepisów i cieszcie się wyśmienitym smakiem amura.