Rydze marynowane – przepis na zimę do słoików

Jak przygotować rydze marynowane? Przepis jest prosty, a zrobienie przysmaku nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego w sezonie warto zebrać niewielkich rodzajów okazy i zakonserwować kilka słoików na zimę. Przygotowane w ten sposób grzyby są świetnym dodatkiem do mięs oraz różnorodnych przekąsek serwowanych podczas rodzinnej uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi.

Rydze marynowane na zimę – wyjątkowy smak

Mleczaj rydz to niewielkich rozmiarów grzyb o krótkim trzonie i charakterystycznie uniesionym, lejkowatym kapeluszu z wywiniętymi pod spód brzegami. Wnętrze kryje w sobie pomarańczowe mleczko, które po przekrojeniu rydza dość szybko zmienia barwę na zielonkawą. Spacerując po lesie łatwo znaleźć niemal czerwone owocniki rosnące najczęściej w bliskim sąsiedztwie z młodymi sosnami. Miłośnicy grzybów określają rydza jako „wyjątkowo smaczny” czy „wyborny”, a z dość zwartego miąższu przyrządzają wiele różnorodnych potraw lub przystawek. Żeby jedyny w swoim rodzaju smak i wyjątkowy aromat rydzów zachować na dłużej, grzyby te można podsmażyć, zamknąć w słoiku i zawekować lub przygotować z nich pyszne kwaśno-pikantne marynaty, które idealnie się sprawdzą później jako przekąski czy składniki sałatek.

Wyśmienite marynowane rydze – jak zrobić?

Aby zachować wyjątkowy smak grzybów na zimę, warto poznać przepis na rydze marynowane do słoików, które zachwycą niejednego smakosza zrównoważonym połączeniem słodyczy i pikanterii z wyraźnie kwaskowatymi akcentami. Ponadto sezon na te pyszne grzyby trwa od lipca do listopada, a marynaty przygotowuje się wyłącznie ze świeżo zebranych, zdrowych i jędrnych okazów. Kolejnym ważnym punktem jest zrobienie zalewy octowej, pomagającej zachować największe walory smakowe oraz krótkie gotowanie grzybów dzięki czemu stracą nadmiar goryczki.

Postępując zgodnie z wytycznymi, w krótkim czasie przyrządzicie pyszną zakąskę w aromatycznej marynacie.

  1. Rydze dokładnie przebierzcie, odkładając wszystkie nadpsute czy zgniecione sztuki. Odetnijcie dolne części trzonków i powoli opłuczcie pod bieżącą wodą.
  2. Odsączone kapelusze włóżcie do garnka i dodajcie tyle wody, by zakryła wszystkie grzyby.
  3. Dodajcie trochę soli do smaku, doprowadźcie do wrzenia, a następnie gotujcie na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Odcedźcie i pozostawcie na jakiś czas, żeby trochę wystygły.
  4. W międzyczasie przygotujcie zalewę: do dużego garnka wlejcie 2,5 szklanki wody, 1 szklankę octu spirytusowego, pół szklanki cukry, dużą łyżkę soli. Wszystkie składniki zamieszajcie dodając 2 średnie pokrojone w krążki cebule, 5 dużych liści laurowych, 2 łyżeczki białej gorczycy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość zagotujcie i odstawcie, żeby nieco przestygło.
  5. Do czystych, wyparzonych słoików przełóżcie wszystkie rydze i zalejcie marynatą. Pozostałe na dnie cebule i przyprawy rozdzielcie po równo dając między grzyby.
  6. Wszystkie słoiczki dokładnie zakręćcie, przełóżcie do dużego garnka, wyłożonego ścierką, zalejcie wodą do mniej więcej ¾ wysokości szkła i pasteryzujcie przez 10-15 minut od momentu zagotowania. Wyłączcie ogień.
  7. Gotowe słoiki po lekkim przestudzeniu ostrożnie wyłóżcie na ręcznik denkami do góry, a gdy całkowicie ostygną, przenieście do spiżarni, szafki lub w inne chłodne i najlepiej ciemne miejsce.

Domowej roboty rydze marynowane – do czego pasują najlepiej?

Słynące z delikatnie cierpkiego smaku oraz przyjemnie owocowego aromatu rydze najczęściej są używane do potraw duszonych i smażonych. Mając kilka większych kapeluszy, szybko przyrządzicie takie dania obiadowe, jak wyśmienita zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą, złociste podhalańskie udka z kurczaka z leśnymi grzybami lub egzotyczny warzywny bulion po tajsku podawany z makaronem ryżowym, świeżo siekaną dymką oraz pokrojonymi w kostkę groszkami cukrowymi. Z rydzów możecie zrobić gęsty i aromatyczny sos śmietanowy, wprost idealnie pasujący do smażonych lub grillowanych mięs. Z kolei marynowane grzyby najlepiej smakują solo jako zakąska albo składnik sałatek bazujących na gotowanych jajkach, serze żółtym, papryce i czerwonej cebuli, a dodane do pierogów, kasz czy sosów sprawią, że smak tych potraw będzie zdecydowanie bogatszy. Smacznego!