Choć dania z ryżem kojarzą się przede wszystkim z kuchnią azjatycką, europejscy kucharze też radzą sobie z tym produktem znakomicie. Niezbitym dowodem jest włoskie risotto o kremowej konsystencji i bogatym smaku. Doskonale smakuje w podstawowej wersji z parmezanem i masłem, ale jednocześnie daje szerokie pole manewru do bawienia się najróżniejszymi dodatkami: od warzyw, poprzez grzyby, aż do owoców morza. Wszystko jednak zaczyna się od ryżu do risotto. Jak gotować ten składnik, by uzyskać zadowalającą konsystencję? Nie każdy rodzaj nadaje się do zrobienia tej wybornej potrawy. Jaki ryż do risotto pasuje najlepiej?

Idealny ryż do risotto – charakterystyka

Chcąc przygotować autentyczny włoski przysmak, należy wybierać krótkoziarnisty ryż o zaokrąglonych ziarnach. Istotną cechą dobrego ryżu do risotto jest duża zawartość skrobi – to ona w znacznej mierze odpowiada za odpowiednią konsystencję gotowej potrawy. Właściwie dobrany ryż na risotto w środku będzie chrupki, natomiast jego zewnętrzna warstwa stanie się kremowa i dość kleista.

Jaki ryż na risotto – polecane rodzaje

Należy unikać ryżu o długich i cienkich ziarnach, ponieważ niezależnie od czasu gotowania, nie uda się uzyskać charakterystycznej konsystencji risotto. Tym razem ryż basmati, jaśminowy i parboiled muszą pozostać w kuchennej szafce. Brązowy ryż również nie nadaje się. Jego specyficzny charakter może zmieniać smak potrawy i nie współgrać z wybranymi przez nas dodatkami. Jaki ryż do risotto najlepiej wybrać spośród dostępnych gatunków?

  • Ryż arborio – nietrudno znaleźć go w polskich sklepach, więc perspektywa zrobienia włoskiego przysmaku we własnej kuchni jest coraz bliżej. Jasne ziarna są duże i owalne. Jako świetny ryż na risotto bardzo dobrze chłonie wodę z bulionu oraz wszystkie przyprawy.
  • Ryż carnaroli – ziarna są odrobinę większe od arborio, a podczas gotowania ich wnętrze dłużej zachowuje chrupiącą strukturę.
  • Jeśli nie macie możliwości zaopatrzenia się w ryż przeznaczony do risotto, w ostateczności możecie użyć ryżu do sushi lub paelli, których ziarna również są okrągłe i podczas gotowania zachowują podobne właściwości.

Ryż do risotto – jak gotować?

Podstawową zasadą przyrządzenia ryżu do risotto jest to, że… ryżu się nie gotuje. Przynajmniej nie w klasyczny sposób w garnku z wrzątkiem. Nie należy go również moczyć ani płukać, by nie pozbawiać ziaren cennej skrobi. Jak przygotować ryż do risotto krok po kroku?

  1. Dla uzyskania ciekawszych walorów smakowych na patelni podsmaż cebulę oraz czosnek.
  2. Dodaj surowy ryż na risotto i smaż przez kilka minut – ziarna powinny stać się szkliste.
  3. Wlej odrobinę białego wina wytrawnego i poczekaj, aż alkohol odparuje. Mieszaj zawartość patelni, by ryż nie przykleił się do dna.
  4. Niewielkimi porcjami dodawaj bulion (może być na bazie warzyw, mięsa albo mieszany). Ryż do risotto nie powinien być w nim całkowicie zanurzony. Kolejną partię dodawaj, gdy zauważysz, że poprzednia została wchłonięta przez ziarna.
  5. Ryż na risotto będzie gotowy po około 20 minutach.

Italia na talerzu, czyli pomysły na risotto

Czy można poznać Włochy, nie ruszając się z domu? Jasne, że tak! Polecamy kulinarną wyprawę na Półwysep Apeniński. Pierwszy przystanek: risotto z szafranem, które udowadnia, że wykwintne danie można przyrządzić bez długiej listy składników, wystarczy wiedzieć, jaki ryż do risotto sprawdzi się najlepiej. Risotto z karczochami to apetyczny sposób podania tego warzywa, na które niejednemu kucharzowi brakuje pomysłu. Zielone różyczki w risotto z brokułami też prezentują się niezwykle zachęcająco.

Gdy mowa o efektownych daniach, nie można pominąć risotto z dynią, wzbogaconego selerem naciowym, orzechami włoskimi i rukwią wodną. Fanom smaków z ogródka polecamy risotto koperkowe – smaczne i szybkie w przygotowaniu. Jeśli zależy wam na mięsnym akcencie, podajcie risotto z wołowiną i pieczarkami - idealne na rodzinny posiłek.