Dla zdrowia!

Rzepa jest warzywem ważnym dla zdrowia. W około 90% składa się z wody i zawiera niewiele kalorii. Cenne są korzeń i liście. Uwielbiasz szpinak oraz jarmuż, a koktajle z ich dodatkiem są dla ciebie istotnym elementem zdrowej diety? Mamy dobrą wiadomość! W rzepie znajduje się całkiem sporo witaminy C, a także dużo witaminy K, odgrywającej ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Cennym składnikiem mineralnym występującym w rzepie jest miedź, która wpływa pozytywnie między innymi na układ nerwowy. Chrup więc rzepę na zdrowie!
powrót do góryZainspiruj się!

Rzepa to uniwersalne warzywo, które możesz przyrządzić na wiele sposobów. Nie zniechęcaj się małą ilością znanych przepisów na potrawy z rzepy. Niech żałują ci, którzy nie znają jej smaku! To warzywo nie wymaga specjalnego traktowania i wymyślnych dodatków. W prostych daniach sprawdzi się tak samo dobrze jak wiele innych produktów, których używasz codziennie. Do dzieła! Może na początek coś prostego? Zupa z rzepy zawsze się uda! A smakuje tak dobrze, że ugotujesz ją jeszcze nie raz. Jesienią i zimą może wejść do twojego stałego repertuaru zup. Rzepa nie musi grać głównej roli w daniu, żeby zaznaczyć swoją obecność. W przepisie na zupę serowo-warzywną występuje w zacnym towarzystwie, ale bez niej byłoby trochę nudno. A przecież nikt nie lubi nudy na talerzu. Z rzepą nie można się nudzić! Myślisz, że placki ziemniaczane najlepiej smakują solo? Nic bardziej mylnego! Z rzepą są wręcz wyborne. Przekonaj się, wykorzystując przepis na placki ziemniaczane z sałatą. Jest tam jeszcze dynia, a to już prawdziwe idealne towarzystwo! A może sam wymyślisz danie, w skład którego wchodzi rzepa? Na pewno ci się uda. Dla tego smaku warto!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W wielu krajach rzepa odgrywa ważną rolę w lokalnym folklorze. Na pewno znasz wydrążone dynie, z których robi się lampiony na Halloween. Zwyczaj ten wywodzi się z Irlandii, ale zanim poznano dynię, lampy robiono z rzepy! Wielka Brytania jako pierwsza zamieniła rzepę na dynię, bo z racji rozmiarów, łatwiej było w niej rzeźbić.
- Znaleziska z około 1500 roku p.n.e. świadczą o tym, że w Indiach pozyskiwano wówczas olej z rzepy. Zarówno wtedy, jak i dzisiaj rzepa uprawiana jest w chłodniejszym klimacie. Obecnie rolnicy uprawiają tę samą odmianę co dawniej.
- Rzepa wyglądem przypomina brukiew. Jak je odróżnić? Korzeń rzepy jest biały, czerwieniejący u nasady. Z kolei brukiew jest żółta i większa.
- Rzepa należy do rodziny kapustnych. Jest rośliną dwuletnią, uprawianą jako jednoroczna dla okrągłego i pękatego korzenia oraz młodych liści. Nie rośnie dziko.
- W krajach skandynawskich rzepa była jednym z podstawowych produktów spożywczych, zanim w XVIII wieku zastąpiono ją ziemniakami.
- W krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Liban, popularne są rzepy marynowane. W Japonii są one czasem smażone na ruszcie z dodatkiem soli i sosu sojowego. W Stanach Zjednoczonych w sezonie jesienno-zimowym rzepę dusi się tak jak inne warzywa korzeniowe.
- W Brazylii rzepy są uważane za niesmaczne. Takie przekonanie sięga czasów średniowiecza, kiedy to z powodu niskiej ceny w krajach iberyjskich była podstawowym pokarmem ludzi ubogich, niespotykanym w diecie wyższych warstw społecznych.
Z czym to się je?

Rzepa była powszechnie uprawiana w starożytnym Rzymie i Grecji. W 1541 roku trafiła do Kanady, a stamtąd w 1609 roku koloniści przywieźli ją do Wirginii, gdzie zyskała uznanie wśród Indian. Obecnie jest spożywana głównie we Francji, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. W Polsce była w powszechnym użyciu za Jagiellonów. Dziś rzepa nie cieszy się dużą popularnością, a jej znaczenie gospodarcze jest niewielkie. Najczęściej uprawia się ją jako pastewną roślinę poplonową. A szkoda, bo jest wyjątkowo smaczna i prosta w uprawie. Ma lekko pikantny, dość wyrazisty smak. Nie tylko korzeń rzepy, ale również liście są pyszne! A co da się z niej przyrządzić? Niejedno smaczne danie! Młodą rzepę można jeść na surowo. Jeśli chcesz, chrup ją bez dodatków lub wrzuć do sałatki. Podobnie jak rzodkiewka świetnie komponuje się ze śmietaną i solą. A co powiesz na sałatkę z rzepą, papryką, kukurydzą i ogórkiem? Po prostu pycha! Rzepa wspaniale smakuje ugotowana i podawana z roztopionym masłem oraz posiekaną natką pietruszki. Bardzo smaczna jest też w postaci purée czy pieczona. Świetnie sprawdza się wówczas jako dodatek do potrawek i zup. Jeśli zamiast purée ziemniaczanego podasz do obiadu purée z rzepy, rodzina na pewno nie będzie narzekać. Znudziły ci się już nadziewane i pieczone papryki, cukinie i kalarepy – nadziej rzepę. Świetnie się do tego nadaje!
Rzepa to twarda zawodniczka. Większe sztuki przed ugotowaniem trzeba obrać ze skórki i pokroić w kostkę lub plastry. Mniejsze można gotować bez obierania w całości. Masz rzepę z liśćmi? Nie wyrzucaj ich! Umyj je dokładnie, usuń łykowate łodygi i pokrój na dość sporej wielkości kawałki. Następnie ugotuj do miękkości – najlepiej na parze, bo nie stracą wtedy zbyt wiele cennych składników. Podawaj na ciepło z sosem winegret i posiekanym ząbkiem czosnku. Liście rzepy możesz też dusić, podobnie jak szpinak, z masłem i przyprawami. Obecnie, gdy kuchnia wegańska staje się coraz bardziej popularna, to zapomniane warzywo jest odkrywane na nowo. Rzepa jest tak smaczna i uniwersalna, że koniecznie musisz poznać ją bliżej!
powrót do góry
Komentarze (0)