Sake maki – co to jest za rodzaj sushi? Z czym?

Czym jest sake maki, z jakiej kuchni się wywodzi i jak przygotowuje się to danie? Sprawdźcie ciekawostki na temat tego specjału.

Sake maki – co to jest?

Potrawa sake maki to jedna z odmian sushi, japońskiego dania, którego bazą jest ryż. Sake maki jest połączeniem odpowiednio przygotowanego ryżu i łososia. Pierwowzór tej potrawy pochodzi z miasta Edo w Japonii, gdzie na przełomie XVIII i XIX wieku fermentowano ryż z dodatkiem octu i soli, a następnie układano na nim kawałki owoców morza lub surowych ryb.

Sake maki – jak zrobić i z czym podawać?

Przygotowanie sake maki wymaga nieco cierpliwości, odpowiednich składników i oczywiście precyzji, ale warto, bo efekt zachwyca. Niezbędny jest ryż do sushi, wodorosty nori oraz surowy łosoś. Przydatna będzie też specjalna mata do zwijania sushi i ostry nóż do krojenia składników. Do przygotowania porcji na dwie osoby będziecie potrzebowali ok. 250 g ryżu, 50 ml octu ryżowego, jednego fileta z łososia i czterech płatów nori. Ryż przed ugotowaniem kilka razy wypłuczcie, a następnie ugotujcie według przepisu i zaprawcie octem ryżowym. Płaty nori, czyli prasowane morskie algi, rozłóżcie na macie, pokryjcie warstwą ryżu, a następnie na środku ułóżcie pasek z łososia i zwińcie całość w taki sposób, żeby stworzyć cienką roladkę, którą będzie można pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.

Sushi z łososiem serwujcie na zimno razem z sosem sojowym oraz dodatkami takimi jak marynowany imbir, pędy bambusa i wasabi. Na jakie okazje podawać sushi maki? Łosoś z ryżem będzie idealną propozycją na walentynkową kolację lub spotkanie ze znajomymi.