Dla zdrowia!

Ta niepozorna, krucha, liściasta główka to źródło cennych witamin. Sałata masłowa bogata jest w foliany – składnik odpowiedzialny za pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ta niewielka roślina posiada jeszcze więcej uroków. Do najcenniejszych składników sałaty masłowej należy witamina A, która pomaga między innymi w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
powrót do góryZainspiruj się!

Sałata masłowa kusi niczym wiosna! Niech urzeknie Cię jej łagodny smak w sałatce wiosennej. W połączeniu z ogórkiem i rzodkiewką stworzy kompozycję pełną witamin. Z nią przesilenie wiosenne Ci nie grozi! Przepis na sałatkę z awokado i soczystym kurczakiem będzie natomiast doskonałym pomysłem na lunch. Sałata doskonale sprawdzi się także w potrawach orientalnych. Chińska sałatka z indyka zachwyci gości. Przygotuj kartkę i długopis! Wszyscy będą błagać Cię o przepis. Wybierasz się z rodziną na weekendową wycieczkę? Koniecznie spakuj do plecaka sandwich. Sałata masłowa kocha towarzystwo! Wraz z makaronem zapewni Ci idealny obiad, nie tylko w niedzielę. Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem sprawdzi się natomiast na przyjęciach. Kto ma o nich lepsze pojęcie, jak nie ona? Wytworna królewna! Ponadto już dawno nawiązała nić porozumienia z soczewicą. W takim połączeniu będzie smakowitym dodatkiem do głównego posiłku. Od dzisiaj już nie będzie trzeba wołać domowników na obiad po kilkanaście razy. Sałata ma swoje sztuczki i sprawi, że wszyscy z niecierpliwością będą czekali na jej wielkie wejście.
Pozwól sobie na obiad w królewskim stylu! Sałatka z wołowiną przeniesie Cię na szlacheckie dwory i bogato zdobione pałace. Będzie się działo!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Sałata masłowa składa się w 95% z wody, dzięki czemu jest niskokaloryczna. 100 g tej rośliny dostarcza tylko 15 kcal. Co za kusicielka!
- Na tle innych dam – sałaty lodowej, roszponki czy rukoli – sałatę masłową wyróżnia najdelikatniejszy smak.
- Sałata masłowa też w sobie dzikość południa. Dzięki niej w kuchni przeniesiesz się w jej rodzinne strony – wprost do krajów basenu Morza Śródziemnego.
- Do Polski została sprowadzona przez królową Bonę na początku XVI wieku.
- Nie trzymaj jej za długo w lodówce, gdyż szybko więdnie.
Z czym to się je?

Bez problemu znajdzie nić porozumienia z każdym. Doskonale czuje się w towarzystwie pomidora. Oliwa jest jej prawdziwą przyjaciółką. W eskorcie ogórka cała promienieje. Jednym słowem – sałata masłowa pasuje świetnie z innymi warzywami. Zapewni nam tym samym idealny pomysł na sałatkę. To jeszcze nie koniec jej zalet. Nuży Cię codziennie ten sam smak kanapek? Koniec z tym! Połóż na chlebie liść sałaty masłowej, a uwydatnisz smak sera i wędlin.
Sałata masłowa już od dawna gości na Twoim stole? Zaszalej z nią trochę! Dzięki niej i z pomocą szpinaku, jarmużu czy awokado stworzysz przepis na znakomity koktajl. Sałata to także fenomenalna dekoratorka wnętrz. Przyozdobi talerze, uwydatni półmiski.
powrót do góry
Komentarze (0)