Sałatka papieska – przepis. Jak ją zrobić, by wyszła najlepsza?

Z czego jest słynna sałatka papieska, którą zajadał się papież Benedykt XVI? Jak zrobić ją we własnej kuchni i w jaki sposób przyprawić? Poznajcie przepis na pyszną sałatkę papieską.

Sałatka papieska – ziemniaczana przekąska z majonezem

Papieska sałatka to nic innego jak klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana – jeden z przysmaków papieża Benedykta XVI. Sałatka powstaje z ogólnodostępnych tanich składników i jest uważana za specjalność kuchni niemieckiej. Sałatka papieska pasuje przede wszystkim do grilla, ale z powodzeniem można ją też serwować na różnego rodzaju przyjęciach, a także podawać na kolację do potraw z mięsa lub wyłącznie z pieczywem.

Sałatka papieska – przepis rodem zza zachodniej granicy

Do przygotowania sałatki będziecie potrzebowali 0,5 kg ziemniaków, 5 ogórków kiszonych, 5 jajek, 3 duże łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy, pieprz, pół pęczka szczypiorku i jedną cebulę. W niektórych przepisach pojawia się też żółty ser. Ziemniaki gotuje się w mundurkach, studzi, obiera i kroi w kostkę. Jajka gotuje na twardo i rozdrabnia razem z ogórkami, cebulę i szczypiorek sieka. Wszystkie składniki należy przełożyć do miski, przyprawić, posypać startym żółtym serem i wymieszać z majonezem lub mieszanką majonezu i jogurtu naturalnego w proporcji 1:1, a później schłodzić. W Niemczech do sałatki z ogórkiem i ziemniakami dodaje się też odrobinę octu, który lekko ją zakwasza. Składniki – w zależności od preferencji – kroić się w grubą kostkę lub bardzo drobno. Gotową sałatkę dekoruje się szczypiorkiem i kawałkami kiszonego ogórka.