Coraz więcej osób świadomie rezygnuje całkowicie lub częściowo z jedzenia mięsa. Pojawia się wiele nowych, ciekawych warzyw, owoców, nasion, ziaren czy orzechów ze wszystkich stron świata. Już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Także w supermarketach. Wracają do łask nieco zapomniane składniki – kasze jaglane, kukurydziane, gryczane, quinoa, warzywa takie jak jarmuż, kalarepa, brukiew. Na te trendy wpływ ma także globalna wioska, czyli niczym nieograniczony dostęp do rozmaitych przepisów a także składników z całego świata. W kuchniach orientalnych indyjskiej, tajskiej czy bliskowschodniej mnóstwo jest przepisów opartych tylko na warzywach, fasoli, soczewicy. Nie brakuje im smaku i charakteru, pełne są aromatu i fantazji. Nawet, jeżeli nie zdecydujecie się w najbliższym czasie na porzucenie pieczonego kurczęcia czy krwistego steka warto spróbować dań bezmięsnych. Choćby dla odmiany.

Gotowanie bezmięsne opiera się przede wszystkim na świeżych warzywach, grzybach, serach, jajkach a także serku sojowym tofu. Tofu jest do nabycia nawet w supermarketach. Grzyby, mięsisty bakłażan, tofu, soczewica czy różne rodzaje fasoli bez problemu zastąpią mięso w klasycznych daniach typu chili, lasagna, nawet spaghetti bolognese. Inną propozycją są rozmaite wytrawne kisze czy tarty z warzywami. No i oczywiście zupy i sałaty. Zacznijmy może od sałat, które wcale nie muszą pojawiać się na naszych stołach wyłącznie w lecie.

Komponowanie sałatek to coś, czego uczysz się przez doświadczenie. Przygotowując kolejne pyszne sałatki odnajdujesz ulubione połączenia smaków, zapachów, konsystencji. Spróbuj dać się ponieść fantazji. A to moja propozycja na jesienną sałatkę jako danie na lunch lub kolację.

Sałatka z serem:

Składniki:
- 1 dojrzały grejpfrut
- 120 g cykorii białej
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 główka sałaty radicchio
- 1 czerwona papryka
- 150 g sera pleśniowego typu lazur
- 1 opakowanie sos sałatkowego Knorr francuski winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie

Przygotuj sos wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Grejpfrut i paprykę pokrój na równe części. Cebule pokrój dość drobno. Cykorię i radicchio porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem sałatkowym Knorr. Następnie wyłóż do miski i polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem. Udekoruj serem pokrojonym w kostkę i posyp orzechami włoskimi. Podawaj z ziołową bagietką.