Gotowanie bezmięsne opiera się przede wszystkim na świeżych warzywach, grzybach, serach, jajkach a także serku sojowym tofu. Tofu jest do nabycia nawet w supermarketach. Grzyby, mięsisty bakłażan, tofu, soczewica czy różne rodzaje fasoli bez problemu zastąpią mięso w klasycznych daniach typu chili, lasagna, nawet spaghetti bolognese. Inną propozycją są rozmaite wytrawne kisze czy tarty z warzywami. No i oczywiście zupy i sałaty. Zacznijmy może od sałat, które wcale nie muszą pojawiać się na naszych stołach wyłącznie w lecie.
Sałatka z serem:
Składniki:
- 1 dojrzały grejpfrut
- 120 g cykorii białej
- 1 średnia cebula czerwona
- 1 główka sałaty radicchio
- 1 czerwona papryka
- 150 g sera pleśniowego typu lazur
- 1 opakowanie sos sałatkowego Knorr francuski winegret
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie
Przygotuj sos wg wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Grejpfrut i paprykę pokrój na równe części. Cebule pokrój dość drobno. Cykorię i radicchio porwij na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem sałatkowym Knorr. Następnie wyłóż do miski i polej octem balsamicznym wymieszanym z miodem. Udekoruj serem pokrojonym w kostkę i posyp orzechami włoskimi. Podawaj z ziołową bagietką.
Komentarze (0)