Dla zdrowia!

Seler jest źródłem witaminy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Zawiera też niewielkie ilości witamin z grupy B, odpowiedzialnych za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Najwięcej znajdziemy w nim witaminę B6, która przyczynia się do zachowania właściwego metabolizmu białka i glikogenu oraz odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Seler skrywa też potas, który pozwala utrzymać ciśnienie krwi na odpowiednim poziomie, oraz fosfor – składnik niezbędny dla zdrowych zębów i kości. Warto jeść selera na zdrowie!
powrót do góryZainspiruj się!

Seler to jedno z najważniejszych warzyw, z którego można przyrządzić wiele dań. Jego obecność w tradycyjnych zupach jest oczywista, ale seler daje dużo szersze pole manewru w kuchni. W ogromnej liczbie przepisów stanowi podstawę dania. Krem selerowy to pyszna zupa – posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za warzywami w kawałkach. Zmiksowane dla wielu osób okazują się dużo bardziej przystępne. Pasztet z selera wpisuje się w modny ostatnio trend na pasztety warzywne. To świetny dodatek do kanapek który posmakuje nie tylko wegetarianom. Tatar z selera z marynowaną kaczką to potrawa, która udowadnia, że seler nie musi być zwykłym warzywem w prostych daniach. Tym razem będzie pasować przede wszystkim na uroczyste okazje. Seler znakomicie łączy się z innymi warzywami oraz owocami. Sałatka z selera i ananasa to apetyczne zestawienie słodkich i warzywnych smaków. Podobnie jak selerowa z jabłkiem. Puszysta surówka z selera to doskonały dodatek do każdego obiadu. Z kolei sałatka z selera i buraczków z jabłkiem jest nie tylko smaczną przekąską, ale i idealną propozycją na smaczną kolację. Chrupiący kurczak z selerem i serem pleśniowym to smakowity dowód na to, że swojski korzeń tworzy udane kompozycje nawet z wyszukanymi składnikami.
powrót do góryCzy wiesz, że?

-Seler jest w Polsce uprawiany na szeroką skalę. Dziko rośnie tylko na wyspie Uznam. W Azji, na Kaukazie i w Afryce jest rośliną dzikorosnącą, a jego profesjonalne uprawy można spotkać także w wielu innych rejonach świata.
- Seler najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią. Jest warzywem powszechnie dostępnym zimą, ale z miesiąca na miesiąc jego walory smakowe maleją.
- Seler przechowywany w odpowiedniej temperaturze ma okres przydatności do spożycia od sześciu do ośmiu miesięcy.
- Seler korzeniowy jest uprawiany od XVIII wieku jako roślina warzywna. Ze względu na jego mięsisty korzeń można go spożywać pod różną postacią.
powrót do góry
Z czym to się je?

Bez selera trudno wyobrazić sobie gotowanie. Na szczęście bez problemu dostaniemy go u lokalnych producentów, jak i z łatwością wyhodujemy na własnej działce. Jest jednym z podstawowych warzyw, które pojawiają się w składzie wielu dań, przede wszystkim zup. Ze względu na właściwości smakowe w części z nich seler okazuje się wręcz niezbędny. Stanowi jeden z kluczowych składników tradycyjnego rosołu. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku innych, klasycznych zup, a także nowoczesnych kremów. Seler nie zawsze pełni funkcję wyłącznie dodatku. Zupa-krem z selera jest wyrazista w smaku i ma szansę posmakować najbardziej wybrednym gościom. Z selera można usmażyć placki, podobne do ziemniaczanych. Będą smaczne jako samodzielne danie, a także jako uzupełnienie obiadu. Wegetarianie przepadają za pasztetem z selera. Znakomicie smakuje z pieczywem, idealnie zastępując nawet tradycyjne wędliny. Seler to istotny element mnóstwa sałatek. Jego intensywny smak dodaje im charakteru. Najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa. Każdy ma na nią swój własny przepis. Nie wszyscy kucharze dodają seler, ale zdecydowanie wszyscy powinni tego spróbować. Smak potraw będzie bardziej wyrazisty i konkretny. Nie tylko świeże warzywo jest cennym produktem w kuchni. Popularnym dodatkiem do sałatek jest również seler marynowany. Wystarczy dodać szynkę, ananas, kukurydzę oraz majonez i pyszne danie gotowe. Korzeń selera to istotny składnik potrawek i dań jednogarnkowych. Najlepiej smakuje latem, kiedy jest jeszcze młody oraz delikatny. Sięgajmy po seler jak najczęściej!
powrót do góry
Komentarze (0)