Ser do fondue – jaki? Jak go przygotować?

Chcecie wypróbować szwajcarski przepis na fondue, jednak nie wiecie, jak się do tego zabrać? Przychodzimy z pomocą! Z nami dowiecie się, jaki ser najlepiej sprawdzi się do przyrządzenia fondue. Podpowiadamy również, co zrobić, by odtworzyć oryginalną, szwajcarską recepturę. Zapraszamy!

Jaki ser do fondue? Gouda

Zastanawiacie się, jaki ser do fondue sprawdzi się najlepiej? Możecie wykorzystać produkty z Waszej lodówki. Być może macie w swoich zapasach goudę? Ten półtwardy, podpuszczkowy ser cechuje się wyrazistym zapachem. Ma on jednak delikatny smak, który docenią osoby, które nie przepadają za „śmierdzącymi” serami. Gouda łatwo się topi i jest dostępny w każdym sklepie. Ten ser znakomicie smakuje w towarzystwie bagietek oraz winogron.

Najlepszy ser do fondue – Gruyère

Jeżeli nie lubicie wyrazistych serów o specyficznym zapachu, to nasza propozycja nie będzie dla Was odpowiednia. A może są z nami miłośnicy takich smaków? Jeżeli tak, to koniecznie zaopatrzcie się w ser Gruyère, który przez wielu jest określany jako najlepszy składnik szwajcarskiego fondue. Ten gatunek oryginalne pochodzi właśnie ze Szwajcarii i jest wytwarzany z krowiego mleka. Wykorzystajcie go do przygotowania fondue, a będziecie zachwyceni jednolitą konsystencją i wyrazistym smakiem. Zdecydowanie rekomendujemy ten wybór!

Jaki ser nadaje się do fondue – Ementaler

Przychodzimy z kolejnym, szwajcarskim wyrobem! Mowa o serze Ementaler, który ma wyrazisty smak i zapach. Produkt ten zaliczany jest do serów dojrzewających. Ementaler charakteryzuje się orzechowym smakiem, co jest dość nietypowe. Jako dodatek do fondue możecie przygotować winogrona oraz białe wino. Gwarantujemy Wam, że będzie naprawdę smacznie!

Jak przygotować ser do fondue – nasze wskazówki

Chcecie przygotować serowe fondue? To naprawdę proste zadanie! Na początku przygotujcie sery i zetrzyjcie je na tarce. Następnie wsypcie je do specjalnego naczynia i zalejcie odrobiną białego wina. Czas na kilka kropel soku z cytryny, które podkreślą smak. Jeżeli jesteście zwolennikami słonych serów, to możecie delikatnie doprawić fondue. Czas na podgrzewanie i gotowe! Nie zapomnijcie o smacznych dodatkach. My w szczególności polecamy Wam owoce, słone przekąski oraz pieczywo.

Fondue – nasze pomysły

Poznaliście już rodzaje serów, na które warto zwrócić uwagę przy przygotowaniu fondue. To jednak nie wszystko! Mamy dla Was kilka gotowych pomysłów na dodatki do szwajcarskiego przysmaku.

Jaka przekąska kojarzy Wam się z serem? Mowa oczywiście o meksykańskich nachosach, które doskonale smakują w towarzystwie goudy. Sprawdźcie naszą propozycję! Możecie przyrządzić nachosy z indykiem i zamaczać je w pysznym fondue.

Co powiecie na fondue z dodatkiem kuleczek porowych? Warzywa doskonale sprawdzają się jako dodatek do tego szwajcarskiego przysmaku, dlatego jesteśmy pewni, że takie połączenie Wam zasmakuje.

Co podawać z fondue? Polecamy Wam świeże pieczywo, które z łatwością zatopicie w serowej masie. Co powiecie na więc na chrupiący chleb? Spróbujcie tego połączenia i przekonajcie się, jak dobrze ono smakuje.