Ser do naleśników – jak zrobić dobry twaróg na nadzienie?
Dobrze przygotowany ser do naleśników to kluczowy element tego dania. Idealny farsz powinien być kremowy, słodki i aromatyczny. Jak zrobić twaróg do naleśników, który będzie spełniał wszystkie te trzy warunki? Inspiracji najlepiej szukać w babcinej kuchni… Jak zrobić ser do naleśników? W artykule znajdziesz sprawdzony przepis na wyśmienity twaróg do naleśników na słodko.
Twaróg do naleśników – jaki ser do naleśników będzie najlepszy?
W zależności od indywidualnych upodobań farsz możemy przygotować z różnych rodzajów sera. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest klasyczny twaróg (tłusty bądź półtłusty). Najlepiej jeśli wybierzecie ten wysokiej jakości, od zaufanych dostawców. Jeżeli macie ochotę, możecie także przyrządzić twarożek do naleśników samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego – jedyne czego potrzebujecie to tłuste mleko i kefir.
Naleśniki można też serwować z serem mascarpone lub ricotta. Ta ostatnia będzie pasować nie tylko do słodkich, ale i do wytrawnych farszy – doskonale komponuje się m.in. szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Jak zrobić ser do naleśników z klasycznego twarożku?
Jak przygotować ser do naleśników, żeby poza idealną konsystencją cechował się też wyśmienitymi walorami smakowymi? Przedstawiamy prosty i uniwersalny przepis na klasyczny serowy farsz.
Jak zrobić twaróg do naleśników – lista niezbędnych składników:
- 500 g twarożku – najlepiej półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru pudru (lub więcej w zależności od preferowanego stopnia słodkości)
- cukier wanilinowy lub laska wanilii
- 2 łyżki śmietany 18%
Jak zrobić twaróg do naleśników na słodko – przygotowanie
Aby uzyskać idealnie konsystencję, ser na naleśniki należy najpierw rozdrobnić. Jeśli lubimy bardziej jednolite masy, warto zmielić go w maszynce (raz lub dwa). Jeśli nie zależy nam na aksamitnym wykończeniu, możemy po prostu przełożyć go do miski i rozgnieść widelcem. Tak przygotowany ser odstawiamy i zabieramy się za pozostałe składniki. Żółtka, cukry i śmietanę dokładnie łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki lub miksera. Kiedy składniki będą idealnie ze sobą połączone dodajemy do nich wcześniej przygotowany twaróg i mieszamy. To wszystko! Nasz twaróg do naleśników jest gotowy.
W kuchni zawsze warto eksperymentować, dlatego do twarogu do naleśników na słodko możecie dodać też klasyczny budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, albo kilka łyżek serka mascarpone.
Wiesz już, jak zrobić twaróg do naleśników – a jak je serwować?
Kiedy mamy już gotowe naleśniki i farsz możemy przystąpić do ich podania. Wiele osób podaje naleśniki od razu po posmarowaniu twarożkiem, inni podsmażają je wcześniej na patelni. Nie ma tutaj jednej szkoły i uniwersalnej receptury – wszystko zależy od tego, jaką formę lubimy najbardziej. Jeśli nie zależy nam na estetycznej oprawie naszych naleśników zawsze możemy po prostu zwinąć je w rulonik i zjeść rękoma – jak za czasów dzieciństwa. Jeśli jednak przychodzą do nas goście, a my na deser postanowiliśmy zaserwować im naleśniki z twarożkiem warto zadbać o ich piękne podanie. Jak to zrobić? Na szczęście nie ma w tym nic skomplikowanego!
Naleśniki z serem możemy podać w dwóch formach – zwinięte w klasyczny rulonik lub uformowane w kształt trójkąta. Niezależnie od tego, na który sposób się zdecydujecie obok nich na talerzu koniecznie powinno znaleźć się coś jeszcze! Dobrym sposobem przyozdobienia naleśników jest obsypanie ich cukrem pudrem lub uformowanie na talerzu kleksa bitej śmietany. Całą kompozycję warto polać polewą czekoladową lub obsypać sezonowymi owocami. Pięknie będą prezentować się jagody, borówki lub przekrojone na pół truskawki. Kropką nad „i” może stać się listek świeżej mięty.
Komentarze (0)