Ser manouri – jak jeść i do czego użyć ten grecki ser?
Słoneczna Grecja słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów, biało-błękitnej zabudowy i ogromnego dziedzictwa historycznego. To kraj znany z doskonałej kuchni, pełnej świeżych warzyw, grillowanego mięsa, oliwek, wina i wyjątkowego nabiału, spośród którego na specjalną uwagę zasługują słona feta, twarde halloumi oraz zachwycający kremową konsystencją ser manouri. Z jakimi dodatkami najlepiej smakuje ten grecki przysmak? Sprawdzamy!
Ser grecki manouri – jak powstaje?
Wytwarzany z mleka owczego, koziego lub ich mieszanki grecki ser manouri jest określany przez znawców jako miękki, świeży, o mocno kremowej konsystencji. Wyróżnia się jogurtowo-śmietankowym smakiem z delikatną nutą cytrusów lub orzechów. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza sposobowi produkcji – jest bowiem częściowo produktem ubocznym powstałym przy wyrabianiu fety. Pozostała serwatka po zagotowaniu mieszana jest z pasteryzowanym mlekiem, solą, podpuszczką oraz żywymi kulturami bakterii, a wyodrębniony z tych składników ser manouri charakteryzuje się zdecydowanie bardziej aksamitnym i łagodnym smakiem niż popularna na świecie feta.
Ser manouri – jak jeść?
Kremowy i łagodny w smaku ser manouri sprzedawany jest najczęściej w formie rolek (przypominających trochę osełkę masła) lub okrągłych kilkucentymetrowych plastrach. Choć sam w sobie jest dość delikatny, świetnie znosi obróbkę w wysokich temperaturach, a poddany smażeniu, grillowaniu lub pieczeniu zachowuje swój kształt. Manouri można jeść zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo stosując jako smarowidło na świeże pieczywo oraz składnik słodkich deserów lub sałatek warzywnych. W Grecji używany jest również przy wypieku spanakopity – pikantnego ciasta filo nadziewanego masą szpinakowo-serową.
Pyszne przekąski z serem serwatkowym
Ser manouri jest doskonałym składnikiem sałatek typu śródziemnomorskiego, w których pierwsze skrzypce grają świeże liście sałaty, roszponki, rukoli oraz pokrojone pomidorki koktajlowe, papryka i kawałki czerwonej cebuli. Taka sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem doskonale smakuje z grzankami natartymi ząbkiem czosnku lub jeszcze ciepłym chlebkiem pita. Ser ten można także zamiennie wykorzystywać we wszystkich przepisach, w których znajduje się znacznie bardziej słona feta, uzyskując łagodniejszą w smaku potrawę.
Ser manouri – do czego najlepszy?
Choć najpopularniejszym daniem z dodatkiem manouri jest chrupiąca spanakopita, ten przyjemnie kremowy ser doskonale się sprawdza również i w innych przepisach, nadając potrawom jogurtowo-śmietankowego smaku. Pomidory lub papryki faszerowane kaszą i mięsem lub warzywami z dodatkiem mniej słonego manouri nie tylko prezentują się niesamowicie, ale także smakują doskonale. Ser można również dodać do warzywnych zapiekanek, np. z plastrów cukinii, bakłażanów czy młodych ziemniaków. Warto go także wykorzystać do upieczenia chrupiącej tarty pełnej świeżych listków szpinaku, pomidorków koktajlowych oraz aromatycznych ziół.
Chrupiące pyszności z sera manouri
Panierowane manouri to jest to! Ser wystarczy pokroić w przypominające paluszki rybne paski i obtoczyć w jajku z dodatkiem mąki jak tradycyjne schabowe. Zamiast bułki tartej można użyć grubszego panko lub zgniecionych płatków migdałowych. Po usmażeniu na złoto każdy kawałek zachwyca chrupiącą skórką, otulającą jogurtowe wnętrze.
Chociaż ser manouri jest bardzo miękki, bez problemu można go smażyć bez panierki kładąc bezpośrednio na patelni (z dodatkiem masła klarowanego) lub grillu. Jeszcze gorące plastry sera najlepiej smakują w towarzystwie pełnej świeżych warzyw sałatki z awokado, orzechów i szpinaku lub rukoli oraz chrupiącego pieczywa. Z łagodnym manouri doskonale łączą się również proste sałatki z grillowanych warzyw i owoców, np. papryki, bakłażanów, cukinii lub połówek brzoskwiń, których słodycz znakomicie łączy się z jogurtowym smakiem sera. Smacznego!
Komentarze (0)