Ser niemal codziennie gości na naszych stołach. I to w wielu wydaniach oraz zastosowaniach – żółty, biały, topiony, pleśniowy, na kanapce, do obiadu. Niezależnie od gatunku jest on znakomitym źródłem wysokowartościowych białek. Podpowiadamy zatem, dlaczego warto jeść ser?
Zacznijmy jednak od ostrzeżenia – ser zwłaszcza żółty i pleśniowy, oprócz cennych protein, zawiera także sporą ilość tłuszczu. Niektóre rodzaje sera żółtego mają go nawet 60% w suchej masie! Wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest niestety niekorzystna dla naszego organizmu. Dlatego należy uważać na ilość sera w swoim menu.
Jednak nie panikujmy! Sery mają też wiele dobroczynnych właściwości. Dostarczają do naszego organizmu przede wszystkim witaminy A, oraz te z grupy B – zwłaszcza B2, B12. Warto pamiętać, że sery np. żółte to również skarbnica dobrze przyswajalnego wapnia i fosforu. Te składniki mineralne są podstawowym budulcem kości, zębów. Co ciekawe, tylko w jednym plasterku żółtego sera (goudy), który waży około 20 g, znajduje się ok 160 mg wapnia (20% dziennej referencyjnej wartości spożycia). Warto dodać, że dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 800 mg. Dlatego należy włączyć ser do swojego jadłospisu. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Jedzmy go na zdrowie!
Komentarze (0)