Ser ricotta – jak zrobić go z serwatki w domu?

Tradycyjny ser ricotta jest serem zwarowym typu włoskiego. Ricotta odznacza się niezwykłą miękkością i delikatnością. Dodatkowo ser ricotta jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Jak zrobić ten szlachetny ser we własnej kuchni?

Ricotta – jak zrobić ser ricotta w domu?

Ricotta powstaje z serwatki, kwasku cytrynowego, przegotowanej i ostudzonej wody oraz mleka. Do przygotowania sera będziecie potrzebowali łyżki, sitka, garnka, chusty serowarskiej i termometru do żywności. Ricottę przygotowuje się z białek serwatkowych, których jest w mleku niewiele, dlatego wysoka jest cena sklepowa ricotty. Jak zrobić w domu ten wspaniały ser? Do przygotowania ok. 120 g ricotty potrzeba 3 litrów serwatki po produkcji serów podpuszczkowych. Ważna jest nie tylko jakość wykorzystanych surowców, ale też technologia wytwarzania. Jeżeli skrzep będzie zbyt drobny i delikatny, to ricotta się nie uda.

Ser ricotta z serwatki – jak zrobić krok po kroku?

Jak zrobić ser ricotta z serwatki? Procedura nie jest wcale skomplikowana. Kwasek cytrynowy rozpuszcza się w wodzie i podgrzewa serwatkę do temperatury 90-93°C, a następnie dodaje do niej rozcieńczony kwasek, miesza i pozostawia do ostygnięcia. Drugim krokiem jest przelanie serwatki przez sito wyłożone chustą serowarską i pozostawienie na 1-2 godziny, by ser się odsączył. Gotową ricottę wyjmijcie z chusty, kiedy serwatka przestanie kapać. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej kremowy ser, do serwatki można dodać jogurt naturalny lub niewielką ilość śmietany. Polecamy spróbowanie sera ricotta z miodem.