Sfincione – pizza. Jak ją przygotować?
Określenie sfincione w naszym kraju niewiele mówi, ale we Włoszech, a dokładnie na Sycylii, jest doskonale znane. Co to jest sfincione i jak powstaje?
Sfincione – co to jest?
Czym jest sfincione? To rodzaj grubego placka wywodzącego się z kuchni włoskiej wykorzystywanego jako baza do pizzy. Dawniej sfincione był kawałkiem ciasta zapieczonym z serem, oliwą i solą, a dzisiaj często przybiera bardziej różnorodne postacie. Ta potrawa jest obecnie serwowana z filetami anchovies, duszoną cebulą, dobrej jakości serem żółtym i oregano.
Sfincione palermittano to kultowy przysmak, który można zjeść w Palermo. Ten rodzaj miękkiej focacci stanowi prawdziwą kwintesencję smaku Sycylii. Według jednych nieodłącznym dodatkiem do sfincione jest sos pomidorowy, z kolei inni uważają, że jest on całkowicie zbędny. Różne opinie są też w kontekście wyglądu gotowego ciasta, gdyż czasami jest pieczone w prostokątnych blachach, a bywa też formowane w kształt okrągłych placków.
Pizza sfincione – jak ją zrobić?
To danie przygotowuje się z 500 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, szklanki mleka, 3 łyżek oliwy z oliwek i odrobiny cukru. Z podanych składników zagniata się gładkie ciasto i dodaje do niego kilka łyżek wody, a następnie formuje kulę i odstawia ją na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnym krokiem jest rozprowadzenie ciasta w formie do pieczenia, nakłucie go widelcem i wyłożenie na wierzch dodatków. Pizzę sfincione piecze się przez 8-10 minut 250°C.
Komentarze (0)