Dla zdrowia!

Znakiem rozpoznawczym skrobi kukurydzianej jest brak zawartości glutenu. Znak firmowy!
Powstrzymuje nadmierną produkcję sebum, więc nie zdziw się, że znajdziesz ją w kosmetykach do cery tłustej i mieszanej. Teraz Ty uzupełnij listę zakupów, bo skrobia przyda Ci się nie tylko w kuchni!
powrót do góryZainspiruj się!

Kuchnia bez glutenu nie dla wszystkich jest koniecznością. Dla niektórych to po prostu trend, dlatego kawiarnie serwujące tego typu przekąski pękają w szwach. Nie musisz już jechać przez pół miasta i stać w niekończących się kolejkach, gdy nabierzesz ochoty na coś słodkiego. Skrobia w dłoń! Nagrzej piekarnik, bo bezglutenowe ciasto z marchewką chce Ci się pokazać od najpyszniejszej strony. Udowodnij znajomym, jak bardzo Twoja dieta jest pomysłowa. Po tym, jak zaserwujesz gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym, zostaniesz królem podwieczorków. Jesteś w szoku, że tak się da? Dla skrobi kukurydzianej to proste!
Niby taka niepozorna, a potrafi ujarzmić słodko-kwaśne połączenia w tarcie z rabarbarem i malinami. Oto prawdziwy przebój lata! Choć nie usłyszysz go w radiu, z pewnością zawojuje swoim smakiem wszystkie wakacyjne imprezy. Dzień po szalonej zabawie nic nie postawi Cię na nogi tak, jak solidny obiad. Już sam zapach zapiekanki z udek kurczaka błyskawicznie zgromadzi wszystkich domowników przy stole. Nowa wersja tej potrawy zbierze owacje na stojąco!
Maizena to Twój bilet do Azji. Kulinarni globtroterzy - do dzieła! Pierwszy przystanek: won ton z krewetkami. Pierożki idealne na przystawkę. Ich delikatna konsystencja, za którą podziękujesz skrobi, oraz orientalny smak sprawią, że będziesz mieć ochotę na dużo więcej. I bardzo dobrze! To kurczak z orzechami jest gwoździem programu. Idealny na popisową kolację – marynata z tajnym składnikiem potrzebuje czasu przed podaniem, by w pełni zadziałać, ale nigdy nie zawodzi. Skrobi kukurydzianej możesz zaufać. Tego składnika brakowało w Twojej kuchni!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kukurydza jest najstarszą rośliną uprawną na świecie. Doświadczona babka! Według południowoamerykańskich legend człowiek został stworzony właśnie z kolby kukurydzy. Majowie wierzyli, że to wyjątkowe zboże było darem boga Kukulkana – stworzyciela całego świata.
- Maizena przyda Ci się nie tylko w kuchni. Porządki domowe czas zacząć! Potrafi usunąć plamy niemożliwe, np. z oleju i smaru silnikowego. Znakomicie zmiękcza i wygładza tkaniny, zwłaszcza bawełnę – wystarczy dodać dwie łyżki do zimnej wody w czasie płukania. Z nią wreszcie dokładnie wyczyścisz rodzinne srebra.
powrót do góry
Z czym to się je?

Gluten chowa się w ogromnej ilości produktów – nawet tych, które na pierwszy rzut oka znajdują się poza podejrzeniami. Poszukiwania żywności, która jest od niego wolna, stanowią przedmiot śledztw coraz większego grona osób. Jeśli też do niego należysz, nie rezygnuj! Nie jesteś skazany na jedzenie wyłącznie sałaty. Brakuje Ci inspiracji? Z pomocą przychodzi skrobia kukurydziana. Znana też jako maizena, jest otrzymywana z ziarna kukurydzy. Jej powierzchowność może nie przykuwać uwagi. To biały proszek o neutralnym zapachu i smaku. Pewnie myślisz, że ktoś taki nie zawojuje Twojej kuchni… Nie oceniaj książki po okładce! Skrobia kukurydziana ma właściwości zagęszczające, więc sprawi, że Twoje zupy, gulasze oraz sosy zyskają aksamitną konsystencję. Jej obojętny smak jest tu dużym atutem! Poza teksturą, nie wpłynie na walory przygotowywanego przez Ciebie dania. Cicha bohaterka! Pamiętaj tylko, by najpierw maizenę połączyć z zimną wodą, wymieszać, a dopiero potem dodać do właściwej potrawy. To jej jedyny warunek!
Dzięki skrobi kukurydzianej nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych potraw. Z nią nie będziesz się nudzić! Najlepszym dowodem na to jest fakt, że zadomowiła się również u osób, które po prostu szukają kuchennych alternatyw. Dobrowolnie! Przygotujesz z nią puszyste naleśniki, aromatyczne kluski, sycące omlety, domowe pieczywo… Może coś na słodko? Nie ma sprawy! Maizena uwielbia słodycze! Ma złoty medal w zagęszczaniu domowego kisielu owocowego, puddingów i kremów. Nie bój się dodać jej do biszkoptów, ciast, ciasteczek i tortów. Zadba o ich odpowiednią teksturę i wilgotność. To co? Czas najwyższy na małą, kukurydzianą zawieruchę w Twojej kuchni! Nie pożałujesz!
powrót do góry
Komentarze (0)