Śledzie po wileńsku – przepis. Jak zrobić?

Aromatyczne śledzie po wileńsku są doskonałą propozycją na świąteczny stół, ale sprawdzą się też na postny obiad. Jak je przygotować i co wykorzystać?

Śledzie po wileńsku – przepis na marynowaną rybę

Intensywne w smaku śledzie po wileńsku są bardzo łatwe do przygotowania i niezwykle lubiane. Doskonale sprawdzą się zarówno jako element bożonarodzeniowego menu, jak i w postaci przekąski. Morskie ryby moczone w maślance są miękkie, a dzięki dodatkowi ostrych składników bardzo charakterne.

Jak zrobić śledzie po wileńsku krok po kroku?

Jak przygotować śledzie po wileńsku? Jak zrobić tę aromatyczną przystawkę? Będziecie potrzebowali około 500-600 g solonych płatów śledziowych, kilka dużych ogórków konserwowych, 50-60 g koncentratu pomidorowego, 0,5 kg cebuli, 100-120 g ketchupu, dwie szklanki maślanki, olej oraz przyprawy: pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Śledzie zalejcie maślanką i moczcie przez kilka godzin. Cebulę pokrójcie w piórka i zeszklijcie na oleju, a następnie dodajcie pokrojone w kostkę ogórki, ketchup, koncentrat pomidorowy, przyprawy i 1/3 szklanki wody, a później duście sos przez 15 minut, aż nieco się zredukuje. Następnie pokrójcie śledzie w kilkucentymetrowe kawałki, zalejcie je gorącym sosem, odstawcie do wychłodzenia i włóżcie do lodówki. Śledzie po wileńsku uzyskają swój ostateczny smak po 2-3 dobach, gdy wszystkie składniki dobrze się „przegryzą”.