Słoneczny dzień, spotkanie z przyjaciółmi, aromatyczne przysmaki z grilla... Czy może być coś przyjemniejszego? Zaczynamy od pierwszego weekendu majowego, to już tradycja. Grill jednoczy ludzi, na tym polega jego fenomen. Daje doskonały pretekst, aby spędzać razem czas. I, jak powiedziałyby moje dzieci, grillowanie to „fun”czyli dobra zabawa. I o to właśnie chodzi.
Historia pływającej boi, czyli jak powstał pierwszy grill
Pieczenie mięsa na ruszcie znane jest człowiekowi od wieków. Zaskoczy Was zapewne fakt, że grill w znanej nam dziś postaci pojawił się dopiero w latach 50tych. Otóż pewien obywatel USA zainspirował się widokiem pływającej boi. Przeciął ja na pół, dospawał do jednej połówki 3 pręty (nasz bohater miał nie tylko wyobraźnię, ale także talent do majsterkowania), a drugiej połowy użył, jako przykrywki. Od tamtego momentu grill przeszedł wiele modyfikacji, ale podstawowa idea pozostaje niezmieniona.
7 złotych zasad domowego grillowania
Jak co roku warto przypomnieć kilka podstawowych zasad grillowania, aby każdy grill, który przygotujecie był niezmiennie udany.
1. Do palenia w grillu staraj się używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.
2. Nie rozpalaj grilla za pomocą rozpałki, parafiny czy ropy. Unikniesz emisji substancji lotnych wydzielanych podczas palenia. Jeśli jednak już użyjesz podpałki, korzystaj z niej tylko na początku grillowania, poczekaj aż dopali się do końca i nie dodawaj jej, gdy jedzenie już jest na ruszcie.
3. Pamiętaj by za każdym razem dokładnie wyczyścić ruszt z tłuszczu przed kolejnym grillowaniem - dzięki temu pozbywamy się szkodliwych substancji.
4. Wszystkie potrawy, które kupujesz z myślą o grillowaniu, powinny być świeże i wysokiej, jakości.
5. Nie grilluj produktów zmrożonych.
6. Mięso peklowane oraz konserwowane saletrą nie nadaje się na ruszt. W wysokiej temperaturze saletra rozkłada się do toksycznych związków.
7. Używaj specjalnych tacek do grillowania bądź folii aluminiowej. Wytopiony tłuszcz spada wprost na żarzące się węgle. Spalając się w ogniu wytwarza szkodliwe substancje, które wraz z dymem na powrót osiadają na mięsie.
To już wiemy, czego unikać i czego warto przestrzegać. Przejdźmy do grillowania. Na początek sezonu proponuję coś prostego, na rozgrzewkę. Ulubiona karkówka w ziołach i musztardzie z rewelacyjnym i jakże prostym do zrobienie, sosem tzatziki. Zobaczcie sami.
Karkówka z musztardą francuską i tzatzikami
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki
- 400g schabu karkowego, pokrojonego na plastry ok. 1 cm grubości steki
- 1 łyżka Przyprawy do karkówki Knorr
- 100 ml Sosu Hellmann's Czosnkowy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 6 goździków
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 2 zielone ogórki
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew. W międzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmann’s.
Komentarze (0)