Sałatka z pomidorów po indyjsku
Czas 15 minut
Dla 6 osób
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 100 g świeżego imbiru
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
Obierz imbir i pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a z cytryn wyciśnij sok. Do imbiru dodaj cebulę, sok z cytryn i dobrze wymieszaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dodaj do nich cebulę z imbirem, oliwę wymieszana z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj. Posyp garam masalą i włóż do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.
Sałatka Caprese inaczej
Czas 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 200 g pomidorków cherry
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 opakowania mini mozzarelli
- łyżeczka musztardy
- 1 awokado
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- ½ l wody (wrzątek)
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię - w paski. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor. Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce. Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek - do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja. Polej sałatkę tak przygotowanym sosem.
Komentarze (0)