Świeże pomidory są najlepsze na surowo, przede wszystkim w sałatkach. Najprostsza sałatka to po prostu plastry dojrzałych, aromatycznych pomidorów z cieniutko pokrojoną cebulą, skropione oliwą i doprawione świeżym pieprzem. Wychodząc z tego nieskomplikowanego i z pewnością znanego wszystkim przepisu możemy pokusić się o wariacje na temat. Na przykład przygotować sałatkę z pomidorów z imbirem i mieszanką przypraw garam masala.

Sałatka z pomidorów po indyjsku
Czas 15 minut
Dla 6 osób

Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 100 g świeżego imbiru
- 1 Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cytryny

Sposób przygotowania

Obierz imbir i pokrój w cienkie paski, cebulę w plasterki, a z cytryn wyciśnij sok. Do imbiru dodaj cebulę, sok z cytryn i dobrze wymieszaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Dodaj do nich cebulę z imbirem, oliwę wymieszana z sosem sałatkowym Knorr i wymieszaj. Posyp garam masalą i włóż do lodówki. Podawaj dobrze schłodzone.

Przy okazji mała wskazówka jak kroić pomidory. Uważam, że wyglądają ładniej i tracą mniej soku gdy będziemy je kroić w poprzek gniazd nasiennych czyli tak żeby miejsce gdzie znajdował się ogonek było pośrodku pierwszego plastra. W ten sam sposób można przyrządzić także świeże papryki. Ważne jest, aby pokroić je jak najcieniej. Moja żona przygotowuje pyszną sałatkę z pomidorów – wariację na temat klasycznej caprese.

Sałatka Caprese inaczej
Czas 30 minut
Dla 4 osób

Składniki:
- 200 g pomidorków cherry
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 opakowania mini mozzarelli
- łyżeczka musztardy
- 1 awokado
- 50 g suszonych pomidorów
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 opakowanie rukoli
- ½ l wody (wrzątek)
- świeża bazylia

Sposób przygotowania

Przekrój pomidory i mozzarelle na pół. Awokado obierz ze skóry i pokrój w dużą kostkę, suszone pomidory i bazylię - w paski. Podsmaż orzechy pinii na suchej patelni, na złoty kolor. Umyj rukolę i odetnij końcówki, po czym wszystkie przygotowane dotychczas składniki umieść w dużej misce. Rozpuść bulionetkę Knorr w ½ litra gorącej wody i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj dokładnie ocet balsamiczny, musztardę, szczyptę cukru i cztery łyżki rozpuszczonego bulionu, powoli dodając oliwę z oliwek - do momentu, gdy powstanie gęsta emulsja. Polej sałatkę tak przygotowanym sosem.