Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków i stanowi istotny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Od kompozycji śniadania zależy prawidłowy rozwój dziecka a nawet wyniki w szkole.

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po przerwie nocnej, która zwykle trwa u dzieci nawet 10-12 godzin. Z tego względu posiłek ten uznawany jest za najistotniejszy w ciągu dnia. Prawidłowo skomponowane śniadanie dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania i rozwoju młodego organizmu.

Co na śniadanie?

Tradycyjnie spożywane śniadanie to głównie dwie kompozycje w postaci zup mlecznych lub kanapek. Przygotowując wariant na bazie produktów mlecznych warto sięgnąć po mleko o zawartości tłuszczu poniżej 2% zamiennie z naturalnymi fermentowanymi napojami mlecznych (jogurt, kefir, maślanka). Alternatywą produktów mlecznych będą napoje roślinne np. napój sojowy, ryżowy, migdałowy czy kokosowy. Istotnym dodatkiem węglowodanowym będą naturalne płatki np. owsiane, żytnie, jęczmienne, kasze np. jaglana, jęczmienna lub inne produkty jak amarantus, komosa ryżowa. Warto urozmaicić smak tego posiłku dodatkiem świeżych lub suszonych owoców oraz orzechów, pestek i nasion.

Kanapka śniadaniowa

Przygotowując kanapkę warto wybrać pieczywo pełnoziarniste, razowe, a w uzasadnionych sytuacjach (np. brak akceptacji ze strony dziecka) pieczywo mieszane. Kanapkę można posmarować masłem, margaryną miękką, a nawet pastą z awokado lub z nasion roślin strączkowych np. humusem. Dodatkiem do pieczywa mogą być różne składniki, m.in. chuda wędlina, twarożek, ser żółty, jajko, pasty rybne lub wspominane różnorodne pasty roślinne. Niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanego śniadania są różnorodne warzywa. To one uatrakcyjniają pod względem wartości odżywczej, smaku i wyglądu ten posiłek.

Śniadanie – najważniejszy posiłek

Prawidłowo skomponowany poranny posiłek stanowi istotne źródło energii i składników odżywczych do efektywnego rozpoczęcia dnia. Dzieci regularnie spożywające wartościowe śniadanie mają lepszy poziom koncentracji podczas zajęć lekcyjnych, tym samym lepiej przyswajają wiedzę i osiągają lepsze wyniki w nauce. Śniadanie jest również istotne dla wydolności fizycznej młodego organizmu oraz osiągnięć sportowych. Dzieci przychodzące do szkoły bez śniadania często są apatyczne, rozdrażnione i brakuje im energii na aktywność fizyczną.